Фондация „Проект Бузлуджа“ набира средства за социализиране на монумента и отварянето му за посетители. Това съобщи в интервю за БТА арх. Дора Иванова, председател на фондацията. 
С благотворителна цел фондацията организира за втора поредна година фестивала Open Buzludzha 2022, който ще се състои от 19-и до 21 август под мотото „Ти си ключът. Отвори Бузлуджа“. Във фестивала ще се включат P.I.F., "Керана и космонавтите", "Уикеда",  Държавната опера - Стара Загора, както и много други музиканти, обясни Иванова. Дневната част на събитието ще включва туристически обиколки, работилници и лекции, на които ще бъде представен паметникът и дейностите по проекта. „Искаме да оживим мястото и да насочим вниманието към културното наследство на монумента и региона“, коментира тя. 
Дора Иванова съобщи, че до края на седмицата могат да се закупят тридневни билети на промоционална цена от 29 лева. Има организирана и игра в социалните мрежи, в която наградата е втори билет за фестивала. От 16 май входната такса ще бъде 39 лева, добави тя и подчерта, че събраните средства ще бъдат изразходвани изцяло за проекта по отваряне на монумента за посетители. 
Основната цел на фондацията тази година е във вътрешността на паметника да се осигури временен посетителски достъп, разказа пред БТА Дора Иванова. За тази цел фондацията има три задачи.
Първата е обезопасяване на покрива. От него трябва да бъдат премахнати строителните отломки  – дървени греди, стъклена вата и ламарини, които представляват опасност. Това е основната причина сградата да бъде затворена. Иванова обясни, че медният покрив на сградата е бил откраднат и по-долните слоеве се разпадат. Тя подчерта, че почистването и обезопасяването няма да променят начина, по който в момента визуално се възприема покривът. “Носещата конструкцията, е в добро състояние, тя ще бъде запазена и ще може да носи бъдещото покривно покритие“, добави Иванова. Предвидено е обезопасяване и на останалите тавани в сградата.
„Втората важна задача е да се погрижим за мозайката в купола , наричана още медальон“, разказа Дора Иванова. Тази мозайка е с площ от 50 кв. м  и по нея не е работено, защото се намира на 12 метра височина . Тя разказа, че, с помощта на скеле, изградено от доброволци, миналата седмица за пръв път екипът е успял да се качи и да види какво е състоянието на мозайката. От 27 до 30 май е предвидено професионално реставраторско проучване на покривната мозайка на монумента. „Ще дойдат реставратори от Национална Художествена академия, от Мюнхен, Гърция и Швейцария, ще оценят състоянието и ще направят план за стабилизиране на мозайката“, коментира Дора Иванова. За целта трябва да се изгради платформа за работа, за която са необходими 17 хиляди лева. Обявена е дарителска кампания за събиране на тази сума, добави тя и припомни, че в последните две години екипът успешно успя да опази от разруха всички стенни мозайки в паметника. 
Третата задача, която екипът си поставя, е изграждане на посетителски пътеки. Иванова обясни, че е необходимо да се изравни подът. „Бил е от гранитни и мраморни плочи, които на места липсват, а това води до големи неравности“, каза тя.  Предвижда се изграждане и на парапети по стълбите за безопасно придвижване на посетителите.
Планира се временен павилион, в който да се дава информация на гостите на монумента и където да се събират дарения. Ще бъдат ангажирани и екскурзоводи, които да развеждат посетителите и да разказват за историята на Бузлуджа.
Арх. Дора Иванова припомни, че миналата година паметникът Бузлуджа е събрал около 50 хиляди посетители, без да има реклама и без да бъде отворен. „Отварянето на сградата е първата стъпка към социализирането й“, коментира тя. По думите на Иванова голяма част от посетителите не знаят много за обекта, а имат желание да научат. Според нея временният посетителски достъп до вътрешността на сградата ще даде и устойчиво развитие на цялостния проект с възможност за събиране на дарения и средства за следващи фази по опазване на паметника. 
Дора Иванова напомни, че фондацията сключи Меморандум за сътрудничество с Областна управа Стара Загора и с Община Казанлък, които съдействат изцяло за изпълнението на проекта. „Той е одобрен от всички страни, от общината, областта и Министерство на културата.“ Оттук нататък зависи само от процеса на финансиране.
Дора Иванова обясни, че техническата работа по проекта, за може монументът да бъде отворен, е няколко месеца, но поради зависимостта от финансиране, екипът не може да се ангажира с конкретна дата. Тя подчерта, че социализирането на паметника ще има огромно влияние върху развитието на туризма в региона. По думите й Бузлуджа е най-разпознаваемата българска сграда в света и би могла да развие туризма до нива, които не са познати до този момент.