Ако спрат да идват танкерите, веднага ще имаме проблем. Това каза в Бургас председателят на Управителния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД Илшат Шарафутдинов в отговор на журналистически въпрос при какъв вариант нефтопреработвателният завод ще спре работа. Шарафутдинов присъства на отбелязването на Деня на победата пред паметника на Съветската армия в центъра на Бургас. На честванията дойде и почетният консул на Руската федерация Тонко Фотев.
Имаме добра комуникация с държавните институции. Засега няма такава заплаха. Но ако се случат крайни проявления на немирни забрани на руския петрол- нищо не можем да гарантираме, посочи Шарафутдинов. 
Попитан с какъв резерв разполага "Лукойл", той каза: "Ние не сме единственият оператор на българския пазар, както знаете. Има резерв. Всичко се спазва по закон, но по-добре да питате държавната агенция, те ще ви кажат всичко".
"Дали можем да преработваме друг нефт освен руски не е много коректен въпрос, защото нефтовете са в широк диапазон на качество. Някои сме преработвали и можем, някои не сме, има и такива, които не могат да се доставят, като венецуелския например”, заяви още Шарафутдинов. Той посочи, че теоретично не е възможно да се каже, тъй като има много сложни инженерни разчети.
"Можем да обработваме алтернативни, но колко процента ще можем да изкараме - 90 процента, 93 процента или 95 процента, никой не може да каже, докато не кажат какъв нефт ще работим", добави Шарафутдинов.