Изправени сме пред четири огромни кризи, посочи Шарън Бъроу, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) пред участниците в националната конференция "Работеща България за бъдещето на труда", организирана от КНСБ.
Тя отчете криза в здравеопазването, засилена от ковид пандемията. Това показа колко крехък е пазарът на труда, отбеляза Бъроу. По думите й само 40 на сто от хората в света имат сигурна работа, останалите са с несигурни заети места. Колко крехка е световната икономика, показва войната, която наруши доставките на енергийни източници, добави генералният секретар на МКП.
По отношения на климата, до 2030 г. имаме амбициозни цели, но преходът трябва да бъде справедлив и това означава солидарност с бедните държави, убедена е Шарън Бъроу. Всеки ще спечели от чистата енергия - всеки отрасъл, всички сектори трябва да се променят, за да стане този преход, отбеляза тя. Преходът от въглища към зелена енергия е изключително важен, в него могат да се отворят работни места, изтъкна генералният секретар на МКП. Енергийната криза заради спирането на доставките на газ извежда на преден план енергийната ефективност и това може да възобнови над 10 на сто работни места, посочи Бъроу.
Този преход трябва да бъде справедлив, за да избегнем кризисните зони и да имаме нов обществен договор, пълна, достойна заетост, подчерта тя. По думите ѝ новите работни места трябва да бъдат екологични, да се защитават основните права, всяко семейство да може да получава минимален доход.  Необходима е и социална закрила, която е първи приоритет на нашите организации, имаме нужда от качество на работата, на доходите, искаме бъдещето да бъде приобщаващо, да се включат всички не само в България, но и в международен план, да имаме устойчиви цели, каза  Шарън Бъроу. За технологиите посочи, че профсъюзите никога на се страхували от тях, те дават възможност на хората да работят и да създават.
Готови сме да преговаряме за закриване на отделни отрасли, но да преговаряме и за откриване на нови, каза Люк Триангъл, генерален секретар на IndustriAll European Trade Union. Трябва реиндустриализация на България с нови технологии, подчерта той.
Триангъл обърна внимание също, че минималната работна заплата у нас - 710 лв., е изключително ниска и, според него, никой не може да живее с нея. 
Брюксел може да е далеч от София, ние като синдикати знаем какви са ви проблемите и ще продължим да воюваме на ваша страна, всеки трудещ се в България да има бъдеще, завърши генералният секретар на IndustriAll European Trade Union.