Единственият останал жив в област Кърджали участник във Втората световна война Нико Костов смята, че всички въпроси трябва да бъдат решавани по мирен път, а не чрез войни.
На днешния 9 май, на който се отбелязва и Денят на победата, ветеранът получи парична награда от община Кърджали. Тя му бе връчена от началника на сектор „Отбранително-мобилизационна подготовка” Димитър Разкалински, който е и член на Съюза на ветераните от войните като потомък на участници във Втората световна война.
Нико Костов разказа, че е заминал на фронта малко преди да навърши 22 години като старшина в 29-ти пехотен полк, 99-годишният ветеран си спомня с тъга преживяното и сподели, че никога не си е и помислял, че след 1944 г. в Европа отново ще има война – войната в Украйна.
Той често се сеща за войната. За него най-страшните моменти са тези, когато военните самолети са се спускали над тях и единственото място, където можеш да се скриеш, е окопът. Бил ранен още в началото на участието му във военни действия, но след 10 дни се възстановява и продължава. Помни загубените приятели и преживени моменти, оставили незаличима следа в съзнанието му. И разказва на своите близки за хора и съдби, с които се е сблъскал лично.
„Като отидохме на фронта, Лазар ми казва: Нико, теб, ако те убият, ще плачат само майка ти и баща ти, пък мен, ако ме убият, оставих жената бременна в третия месец. И действително, убиха го Лазар, а момченцето му го кръстиха на негово име“, спомня си ветеранът.
Достигнал до своите 99 лета, обяснява, че животът му е бил изпълнен с различни трудности, сред които и загубата на дете. Но той не е спирал и за миг да работи до пенсионирането си преди 44 години, а сега не спира да се движи и това според него е тайната на дълголетието.