Пловдивският митрополит Николай отслужи на Руското военно гробище в Пловдив заупокойна панихида в памет на загиналите във Втората световна война. Църковният ритуал е част от проявите, организирани от ГС на БСП - Пловдив, с които се отбелязват 77 години от победата над хитлерофашизма.
Никой няма любов, по-голяма от тая да положи душата си за ближния, каза в словото си митрополитът. По думите му е свещен дълг на християните да помнят какво пише в Библията, а именно "да се обичате един другиго, както аз ви възлюбих". Войните, отдали живота си против злото, сатанизма и фашизма заслужават нашето признание, поклон и молитва, каза още Пловдивският митрополит. Той посочи, че моли Бог да даде благодат на света - мир. 
Пред паметната плоча в траурния парк бяха положени цветя в знак на признателност от граждани и представители на институции.
Руското военно гробище в Пловдив е част от Централен траурен парк в града. В него са погребани 44 съветски бойци, загинали по време на Втората световна война. 
Кулминацията на честването днес е церемония, която ще се състои малко по-късно пред паметника "Альоша" на хълма Бунарджика. Към хората, които ще се изкачат до върха в чест на празника, ще се присъединят и участниците в традиционното шествие „Безсмъртен полк“. Тържествата се провеждат под патронажа на почетния консул на Русия у нас Георги Гергов.