Екипите, лекуващи рак на гърда, да се обединят в специални центрове в страната. Това предложение направиха лекари, специалисти в областта на реконструктивна хирургия на гърда.
Екипът, ангажиран с лечение на това онкологично заболяване, е мултидисциплинарен и специалистите би трябвало да работят заедно, в центрове, включително и с обучени медицински сестри, каза д-р Вълкан Иванов, специалист по обща и реконструктивна хирургия на гърда в "John Radcliffе Oxford" и в "Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна".
По думите му в България обучението на лекарите в областта на хирургия на гърдата не е достатъчно, а специалистите са разпръснати в цялата страна. Трябва да се промени и връзката между лекаря и пациента, да се обсъди план за лечението, да се окаже и психологическа помощ на болните, добави той. Основната ни цел е да върнем доверието на пациента към лекаря, добави той. Ако се работи по единни правила, няма да има различни мнения за лечението, каза още той.
Във всички европейски страни хирурзите работят по единни протоколи за диагностика, скрининг и оперативно лечение, каза д-р Красимир Шопов, управител на фондация „Експерти срещу рака“ и специалист по онкопластична и реконструктивна хирургия на гърда в Клиниката по хирургически болести към Александровска болница. 
На 11 май ще се състои Национална конференция на хирурзите на гърда, по време на която ще бъде учреден Национален експертен съвет на хирурзите на гърда, включващ специалисти по обща, пластична и гръдна хирургия и гинеколози от цялата страна, каза още той.  
Основните цели, които сме си поставили на конференцията, е да променим хирургичното лечение на рак на гърда и да преминем към съвременно хирургично лечение, да се застъпи реконструктивната хирургия, да изградим "центрове за гърда", в които специалистите да бъдат обвързани с модели на поведение, да имат достъп до базата данни за пациентките, да се обединим и поставим началото на изграждане на центрове за обучение на млади специалисти, допълни д-р Шопов. Невинаги операцията е единственото лечение на рак на гърда, каза още д-р Шопов.
По време на форума ще бъде избран експертен съвет на хирурзите, който да защитава правата на лекарите и пациентите, каза още той.  Целта е пациентите да не заплащат имплантите и скъпоструващите консумативи, обясни лекарят.