„Русе е моят Холивуд! Русе е най-важният град в скромната ми кариера. Тук беше първата ми премиера на „Ревека“ през далечната 1996 г. Впрочем, точно на 3 май!!!, когато се чуваме за този разговор“. Така реагира режисьорът Станимир Трифонов вчера, когато стана ясно, че филмът му „Блаженият“ тръгва по кината на 3 юни в цяла България, а на 27 май е програмирана специална среща с публиката в Русе.
„В Русе снимах епизоди от филма за Буров, в Русе снимах „Елиас Канети. Отговор на едно писмо“ за нобеловия лауреат, роден в Русчук. Снимах „Изпепеляване“, а сега и „Блаженият“. Русчук е в душата ми!“, продължи Станимир Трифонов. От Община Русе потвърдиха за „Утро“, че са получили писмото му за датата 27 май и че най-вероятно прожекцията ще се случи. В Доходното здание, естествено - къде другаде.
А 27 май е датата, на която точно преди една година си отиде Лорина Камбурова - изпълнителката на главната женска роля в лентата на Станимир Трифонов. Само на 28 години.
„Лорина гледа филма в една болница, успя все пак, преди да отиде на небето. А за мен 27 май завинаги ще бъде дата с посвещение: „Фюр Лори“ - като „Фюр Елизе“ на Бетовен, признава режисьорът Трифонов. И вярва, че ако русенската среща на публиката с този филм се случи наистина на 27 май, за него това ще е щастие и изпълнено посвещение.
Близо два месеца продължават снимките на „Блаженият“ в Русе
Снимките на продукцията стартираха през 2018-а. С изключение на няколко снимачни дни в София и в психиатрията в Карлуково, всички останали снимачни дни са в Русе. Естествено, заради уникалната атмосфера с автентична архитектура тук. Операторското майсторство на Кирил Проданов пренася действието визуално в няколко епохи.
Режисьорът познава този град не само като кинаджия - тук има приятели, верни съмишленици, авторитети. Познава го като ценител. И както всеки ценител - използва го докрай, за да извлече най-красивите картини и най-брилянтните емоции от местата. Претворява ги по вълшебен начин - ще го видим във филма, надяваме се.
Едва ли са мнозина, които помнят, че докато продукцията беше в Русе, притеснени граждани бяха алармирали властите, че някой лепи строителна изолация по гранитните фигури в подножието на музея „Баба Тонка“. Къщата беше станала площадка за снимките. На екипа му трябваше фасадата, затова покриха монументалната украса, за да я съхранят.
„Дето мине киното, трева не никне“, шегува се самият Станимир Трифонов понякога. И благодари от сърце на приятеля си - директора на Регионалния исторически музей Русе проф. Николай Ненов, че му е уйдисал на акъла и цялата къща-музей е станала пространство за кино вълшебството. Когато гледате филма - забележете зеления цвят на стените в някои от сцените. А после идете в музея, за да видите колко красива е експозицията и в тези цветни решения на втория етаж.
Колкото до другите русенски сцени - гледайте и се наслаждавайте - и на интериорите на църквите, и на особения аристократичен колорит на пространствата, и на сцените край Великата Европейска Река. За реката - малко по-нататък. 
„Блаженият“ е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история 
Разказът е за една непорочна любов, търсенето на безценно лекарство и за случайната среща с бъдещия президент на САЩ Джон Кенеди, които преобръщат живота на един човек. Бомбардировките в София през януари 1944 година погубват разсъдъка на младия Боби, но той спасява невинната си душа.
„Този филм нямаше да стане възможен, ако не бяха искрените старания на кинолюбителите в Русе. Моля ги да приемат благодарностите ми. Филмът е моята пост мортем почит към доайена на кинолюбителите Владо Илиев“, подчерта Станимир Трифонов, докато разговаряхме за „Утро“.
Лентата излезе премиерно през 2020-а година. В края на миналата година филмът трябваше да бъде показан в страната в рамките на „София филм фест на път“, но ковид пандемията осуети разпространението. 
Междувременно на XIX международен фестивал на червенокръстките и здравни филми на Станимир Трифонов бе присъдена наградата за най-добър режисьор „за смелото навлизане в неизбродимите, неизследвани пространства на „блаженото“ подсъзнание, което поражда по-добри и по-справедливи светове. И за високото художествено майсторство, проявено чрез яркия кинематографичен образ на вечно течащата и променяща се Река на времето“.
В основата на тази психологическа любовна драма като сюжет стои книгата на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия американец“
Тя е по действителен случай - през 1939 година в България, в хотел „Солун“ в Лом, отсяда бъдещият американски президент Джон Ф. Кенеди.
Сценаристът Емил Андреев споделя, че Боби е реално съществуващ човек, когото той среща няколко пъти през живота си. Тази част от историята, в която Джон Кенеди идва в Лом, в хотел „Солун“, наистина се е случила. Прототипът на сервитьорката Катя също е реален персонаж. Истинското й име е Пръвка, която днес е на 92 години и живее в ломското село Мокреш.
Двете главни роли са поверени на дебютантите на голям екран Александър Тонев и Лорина Камбурова, която внезапно отлетя от този свят...
Тандемът на Станимир Трифонов с Емил Андреев в киното започва от „Стъклената река“(лентата излиза през 2010). Романът на Андреев се превръща във вълнуваща кино история. Нищо, че когато го превръща във филм първо в режисьорския сценарий, Трифонов се хваща за главата, защото вижда продукт с дължина 123 минути. И в типичния си стил излиза от монтажа, връща се след малко и 30 минути отлитат.
Русият хъшлак на българското кино
Станимир Трифонов изобщо не чака някой да го определя така - сам е изградил този си образ и обича да го поддържа. Вечно усмихнат, но всъщност доста дълбоко вгледан в литературата и историята, уж леко небрежен, но прецизно прям и верен като вкус. Работи, както общува - от онези личности е, които не делят живота си на публичен-непубличен, не се прави на какъвто не е.
Роден е във Велико Търново, обаче можеш да се закълнеш, че родителите му са мечтали за него на някоя лодка - толкова обича Дунав и изобщо тази Река - еманация на вечния живот.
„Да, обичам Русе! И най-новият ми проект е русенски - по книгата „Вечерна сватба“ на Иван Станков, която взе последната Национална литературна награда „Канети“. Какво повече?“, казва Станимир Трифонов в края на разговора ни.
Какво повече? Да видим „Блаженият“ в Русе на 27 май например. Както подобава на един игрален филм, продължаващ живота на Града край Реката.

БЛАЖЕНИЯТ

Режисьорът Станимир Трифонов учи българска филология във ВТУ, а през 1986 г. завършва кинорежисура във ВИТИЗ; доцент по филмова и телевизионна режисура (2003), професор (2008); преподавател в ЮЗУ и НБУ. Продуцент и режисьор на тв сериали, игрални и документални филми. Носител на международни и национални награди, включително две „Златна роза“, „Златна ракла“, „Сребърен ритон“.

Сценарий: Емил Андреев, Боряна Милушева-Дукова
Режисьор: Станимир Трифонов
Оператор: Кирил Проданов
Музика: Георги Стрезов
С участието на: Александър Тонев, Лорина Камбурова, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов, Свежен Младенов
Продукция: Инкомс проджект - Пламен Йорданов
Разпространител: А Плюс Филмс