Русенските заведения трябва да внимават каква фонова музика пускат на посетителите си, ако искат да избягнат солени санкции за нарушени авторски права на наши и чужди изпълнители. Както става ясно от  приключило в Окръжния съд дело, тайни клиенти на организации като „Музикаутор“ и „Профон“ навестяват барчета и ресторанти и записват какви парчета вървят като фонова музика.                    

Което може да им излезе доста солено - по 1000 лева на песен без уредени права.
Поредният потърпевш е популярен русенски ресторант, който ще трябва да брои 9000 лева за 9 парчета на изпълнители като познати, но не чак толкова звездни формации и солови изпълнители. Заведението имало договор с фирма, осигуряваща право да използва за публично изпълнение специално създадена авторска фонова музика, за което заплатило годишен абонамент. Вместо нея обаче в помещението звучало радио „Фреш“. И точно в този момент в ресторанта влязъл таен клиент на „Музикаутор“ и си поръчал айрян за 1,79 лева. Пил си го без да бърза около час, като през това време проверявал излъчваната музика с мобилното приложение Шазам. Чрез програмата за всяко от засечените произведения се изпраща имейл до „Музикаутор“, към който се прикачва като приложение съответното изпълнение. В имейла свидетелят посочва кой е обекта, в кой град, както и Единния идентификационен код (ЕИК) на собственика. И след време сметката идва, при това доста солена. 
Късмет все пак, че тайният клиент е останал само час. Ако си беше поръчал обилен обяд с 2-3 бири, така че да се заседи за дълго, сегашните 9 хиляди лева можеха и да се утроят. Както става ясно от делото, такива агенти работят на граждански договор и са на процент. Така че посещението на някой по-работлив сътрудник може да излезе много скъпо. 
Все пак правата на творците също трябва да се спазват. Общият брой на обектите в града, ползващи защитен репертоар, е около 1500, като 700 от тях са заведения за хранене и развлечения. През 2019 г. основният контрол върху правата за излъчване на музика на публични места бе прехвърлен на общините, но както става ясно, не се разчита само на него. За нелегално ползване на музика санкциите са от 1000 до 10 000 лева на парче.