Районен съд – Русе одобри споразумение, по силата на което 32-годишният Г. К. се признава за виновен за кражба на мобилен телефон и потвърждаване на неистина в частен документ.

Младият мъж нямал никакви доходи, поради което бил склонен да си набавя такива по престъпен начин. В следобедните часове на 29.06.2021 г. група приятели се разхождали в Парка на младежта. Подсъдимият се разминал с тях, управлявайки велосипед, при което забелязал телефона в задния джоб на дънките на девойката. Направил обратен завой, минал в непосредствена близост до пострадалата, взел набелязаната ценна вещ и бързо се отдалечил. Момичето се обадило на тел.112 и започнало разследване.

На 31.10.2021г. подсъдимият заложил телефона в заложна къща в гр. Русе. Бил му издаден заложен билет, а в придружаващата го декларация вписал, че предметът е лично негов и го е придобил чрез покупка, след което си написал имената и се подписал. Служителката в заложната къща му изплатила 120 лв.

За тези деяния прокуратурата повдигнала на подсъдимия две обвинения, за които той се призна за виновен:

На 29.06.2021 г. в гр. Русе отнел мобилен телефон „Rеalme 5 Pro“ и кейс на обща стойност 255 лева от владението на С. А., без нейно съгласие с намерението противозаконно да го присвои.

На 31.10.2021 г. в гр. Русе потвърдил неистина в частен документ – писмена декларация, че е собственик на телефона и го е придобил чрез покупка.

В разпоредителното заседание миналата седмица пред състав на Районен съд – Русе, Г. К. поиска да му се даде време, за да възстанови щетата на пострадалата и да сключи споразумение. Днес той представи доказателство за плащането и прие да изтърпи наказание за първото престъпление лишаване от свобода за срок от една година, а за второто – лишаване от свобода за десет месеца. Съгласно закона, двете санкции са групирани, като му е наложена по-тежката – лишаване от свобода за срок от една година при първоначален общ режим.

Споразумението е окончателно и не подлежи на обжалване.