Моментите около посрещането на великденските празници, могат да се окажат истински вълнуващи и запомнящи се за всяко едно празнуващо семейство. Млади и стари представители на фамилията, както и близки роднини и приятели се събират заедно за Възкресението Христово, за да отбележат един от най-светлите християнски празници. Богато отрупани с вкусни ястия трапези и много щастливи емоции могат да съпътстват всеки един уютен дом през този етап от годината, като традициите у нас повеляват да превърнем моментите около този християнски празник в едно истинско семейно щастие.

Боядисването на яйца

Когато чуем за дните около Великден първо в съзнанието ни могат да изникват онези толкова радостни и щастливи мигове, в които заедно с нашите близки и роднини боядисваме собственоръчно великденски яйца. След първото боядисано яйце, което задължително трябва да е в червено, следващите ни творчески декорации могат да бъдат точно такива, каквито ние изцяло си решим - от ръчно изписани с восък лични имена, през използването на малки листа от растения за щампи, до боядисването със съвременни методи или технологии. Традицията в това да изобразим личния си вкус в оцветяването на великденски яйца е толкова голяма, че почти всяко едно семейство си има своя собствена и непроменяща се великденска визия, с която години подред се боядисват празничните яйца. И точно това е най-хубавото на Великден, защото независимо какво се случва в нашето ежедневие и в какви времена живеем, тези мигове, прекарани със семейството в боядисването на великденски яйца, могат да създават едни от най-щастливите и незабравими спомени за нас.

Вкусването на крехко и сочно агнешко

Както казват хората - дори да и да не обичаме вкуса на агнешкото месо, не може по случай този празник да не се опитаме да хапнем поне една мъничка хапчица от него, ей така, колкото за адет. Това си е една отличителна кулинарна традиция за Великден, която събира малки и големи около трапезата, за да се вкусят различни апетитни и неповторими ястия - от сочно и крехко изпечено агнешко месо на жар, до така вкусната и предпочитана от всички дроб сарма. Сега в дните около Великден можем да открием 100% българско агнешко месо в магазините на Lidl, с което да приготвим някои от най-вкусните и отличителни ястия по случай светлия християнски празник. Но изненадите от веригата магазини не приключват до тук. Освен прясното и свежо агнешко месо, в Lidl можем да открием и вкусно изпечени великденски козунаци в различни апетитни разновидности, с които да превърнем дните около Великден в едно истинско семейно щастие. Пристрастяващо ухаещи от фурната или пакетирани на рафтовете в магазина, те могат да бъдат открити както в асортименти със стафиди или какаови парченца, така и с портокалови корички или орехи.

Великден без козунак не може

И като за финал, а и като за десерт, ще си поговорим за може би най-сладката и чакана от всички нас традиция около Великден, а именно усещането на вкуса от апетитно изпечения козунак. Няма по-подходящо и предпочитано великденско печиво, което да се впише с такъв ароматен вкус при всички онези радостни семейни мигове, случващи се покрай отбелязването на Възкресението Христово. Да отчупим щедро от златистия и разтягащ се на конци козунак, и да раздадем от него на най-близките си и любящи хора, е може би точно онази най-вкусна и запомняща се семейна традиция, без която Великден със сигурност не може.