Зеленски: Битката за Донбас започна; Според украинските власти руската армия планира да окупира изцяло Донецка и Луганска област преди Великден

Руската армия започна офанзива в Източна Украйна, съобщи секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов.

Андрий Ермак, ръководителят на кабинета на президента Зеленски, заяви, че "е започнала втората фаза на войната".

"Това е официално изявление. Тази сутрин почти по цялата фронтова линия в Донецка, Луганска и Харковска област окупаторите се опитаха да пробият отбраната ни. За щастие, нашите военни удържат, само два града са превзети. Това са Кремена и още един малък град. Сраженията продължават, ние не предаваме териториите си, заяви Алексей Данилов.

Той добави, че руската армия планира да окупира изцяло Донецка и Луганска област преди православния Великден.

Руските войски започнаха битката за Донбас, за която се готвят от толкова дълго време, заяви късно в понеделник и президентът Володимир Зеленски.

"Голяма част от руските войски са съсредоточени там за настъпление. Без значение колко войници са струпани там, ние ще се защитим. Ще се борим. Няма да се откажем от нищо украинско", каза Зеленски.

Руската армия обстрелва град Гуляйполе с фосфорни бомби, съобщиха от държавната администрация на Запорожка област, цитирани от агенция УНИАН.