Нов STEM център с акцент върху екоиновациите на стойност 386 909.11 лева бе открит вчера в Английската гимназия. Сред гостите на тържеството бяха ректорът на Русенския университет акад.Христо Белоев, областният управител Анатоли Станев и началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. 
В превод STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) е обучение, което е фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика.
В центъра в АГ има четири изследователски звена: „Природа и здраве“, „Технологии и инженеринг“, „Информационни технологии и комуникации“ и „Устойчиво развитие“ с обособени учебни пространства, обезпечаващи провеждане на самостоятелно проучване, експерименти, екипна работа по проекти и презентации. 
Центърът е създаден по тематична национална програма на просветното министерство, съфинансиран с подкрепата на „Астра Биоплант“ ЕООД и собствени средства. Основният принос е на 300 000 лева е на министерството - 300 000 лева. Вложените от училището собствени средство са 65 135.61 лева, а подкрепата на „Астра Биоплант“ е 21 773.50 лева. Проектът е разработен от екипа на гимназията съвместно с фирма „АРКА- Русе“, а строителните работи са изпълнени от фирма „Ник Строй 2000“.