По повод интервюто на Боян Иванов за „Утро“, озаглавено „Искам да върнем Русе на театралната карта на България“, досегашният директор на Драматичния театър Орлин Дяков поиска право на отговор. Редакцията публикува позицията му.
Твърдението, че трябва да се върнем там, където отдавна сме, е най-малко обидно за хората, работили за това. Сега фактите:
1. От близо пет години Русенският театър е с отлична оценка по всички критерии на Министерство на културата. За 2019 г., когато беше последното оценяване преди пандемията, ние сме сред петте най-добри театри в страната - веднага след Народния театър, Сатиричния, Театъра на армията и Пловдивския театър.
2. За 2021 г. сме селектирани за осем фестивала, имаме пет номинации в различни категории, две награди на национално ниво. 
3. За 2022 г. имаме три национални номинации.
4. Русенският театър е в перфектно финансово състояние, както признава и Боян Иванов.
Къде е проблемът? На всички стана ясно, че конкурсите за директори на театри са компрометирани заради грубо нарушената процедура. Очевидно това не тревожи никого.
Що се отнася до „спечелилия“ конкурса Боян Иванов. По време на моя мандат той бе поканен от мен да направи две представления. И двете се играха по три пъти. Поради нежеланието на трупата да работи с него, заради обидното и понякога грозно поведение към актьори и технически персонал, аз не поднових поканите.

Орлин ДЯКОВ