Служителите във Вътрешното министерство, които са готови да напуснат системата, биха го направили заради по-добра работа и по-добро възнаграждение. Това стана ясно  на регионален форум в Русе, организиран от Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/. Резултатите от проведеното изследване в 28 фокус групи от всички структури на МВР в страната бяха представени от председателя на СФСМВР Валентин Попов, зам.-председателя на УС Вергил Христов и члена на УС Иван Димитров от Русе.
Откроилите се в изследването проблеми са ниският статус на МВР и неговите служители, слабата кадрова политика, неефективната селекция и неадекватна подготовка, както и грешките в кариерното развитие.
71% от всички интервюирани смятат, че основен проблем е заплащането, 32% - слабата кадрова политика, 29% - лошите материални условия, 24% - липсата на доверие от обществото.
Според синдиката е нужно утвърждаване на минимални стандарти за професионално обучение, оборудване, екипировка и време на реакция на служителите на МВР, което ще доведе и до повишаване на общественото доверие и имиджа на МВР.