Доктор Нима Маджлиси от Университетската болница в Стейтън Айлънд посочва три основни признака на дефицит на витамин D. Според нея липсата на този важен елемент може да доведе до увреждане на костите, фрактури и други негативни последици за организма.

Един от основните симптоми на липса на витамин D в организма са болките в костите. Според специалиста липсата на  този витамин влияе върху отлагането на калций, а също така води до загуба на костна маса или нейната деформация. В резултат на това костите стават крехки и съществува риск от фрактури и наранявания.

Мускулната слабост е вторият признак на дефицит на витамин D в организма.

„Дефицитът на витамин D може да доведе до намаляване на вътреклетъчния калций в мускулите, което затруднява свиването им и причинява слабост", казва Маджлиси.

Повечето хора не осъзнават, че калцият е важен за правилното функциониране на всички клетки. Съответно ролята на витамин D за поддържането на здрави кости и опорно-двигателния апарат е неоспорима.

Лекарят припомня още, че липсата на витамин D, особено през пролетно-есенния период, може да доведе до апатия и депресия. Достатъчното количество слънчеви бани може частично да компенсира дефи