Родители на деца в частните детска градина и училище „Вяра, Надежда и Любов“ в Парка на младежта се събраха вчера сутринта, за да изразят загрижеността си, че започващият в петък Русенски панаир /както се модернизира името на традиционната търла/ ще бъде изпитание за сигурността и спокойствие за децата им. А в организираните от католическата енория в Русе две учебни заведения те са над 100 и занятията им продължават от 8 до 17 часа.
Протестиращите се тревожат, че под прозорците на децата им ще бъде шумно и те няма да могат нито да учат, нито да почиват пълноценно, пред сградата преминават кабели и това създава риск, наблизо ще се продава алкохол, не е осигурен свободен достъп до учебната сграда, включително и на линейка и пожарна при нужда, а и се увреждат зелените площи - още един лош пример за децата.
С родителите се срещна Кунчо Кунчев, управител на натоварената тази година с организацията на търлата фирма „Общински пазари“.
 „Алея „Младост“ не е част от парка и това прави възможно влизането с автомобили, пътят пред училището е свободен и няма да бъде зает с техника или атракциони. Осигурен е достъп и на противопожарни, и на медицински автомобили при нужда. От 14 до 16 часа вдигането на шум е забранено, това важи за всички. Съобразили сме се с факта, че в сградата учат деца и до нея са разположени катерушки и други играчки, които нямат двигатели, не вдигат допълнителен шум. Всички кабели са професионално обезопасени, а сцената и заведенията са на другата алея - „Перистери“. Погрижили сме се и за достатъчно тоалетни в района, но те ще бъдат поставени за старта на панаира на 15 април, сега няма нужда от тях. Вярвам, че панаирът няма да пречи на децата. Той е празник, а не проблем“, каза потърсеният за коментар Кунчо Кунчев.
Родителите обаче смятат, че занапред панаирите трябва да се организират или на кея, или извън града - например около хижа „Приста“ или на автополигона по пътя за Николово, където желаещите да се забавляват ще имат лесен достъп, в същото време няма да пречат на никого. В този дух е и изготвеното от тях писмо до Община Русе.