Декларация относно членството на Република Северна Македония в Европейския съюз внесоха в Общинския съвет Владо Владов, Луиза Попова и Траян Тотев. Съветниците от ВМРО предлагат на колегите си да подкрепят документа по една от най-коментираните външнополитически теми в българското общество. Причината - по оценка на вносителите „въпреки провежданата антибългарска политика и откровените исторически лъжи, които се тиражират от северномакедонската държава, настоящото българско правителство е изключително колебливо в позицията си към Република Северна Македония“.
В документа се настоява Народното събрание и Министерският съвет да се придържат стриктно към Рамковата позиция по отношение членството на РС Македония в ЕС и декларацията, приета единодушно от 44-то Народно събрание.
„Правителството вече е на път да предаде българския национален интерес в Македония. Въпрос на дни или най-много на един-два месеца е да бъде дадена зелена светлина за започване на преговори между Скопие и Брюксел“, се твърди в проекта за декларация.
„Общинските съветници в Общински съвет-Русе считаме, че прибързана подкрепа за еврочленство на Република Северна Македония не е справедлива пред съдбата на онези, които се бориха и умираха с българското име на уста... Категорични сме, че България трябва да даде път за преговори за членство на Република Северна Македония, само ако бъдат спазени всички условия от Договора за добросъседство, който към днешна дата се нарушава тенденциозно едностранно само от политиците от другата страна на границата... Необходимо е също бързо и коректно придвижване на спорните въпроси в общата комисия по историческите проблеми. Важно е да има и продължаващо активизиране на икономическите и културните връзки - в противовес на столетната блокада срещу България и всичко българско. Всичко това следва да е обвързано с конкретни срокове и резултати“, се казва още в проектодекларацията.
Дали тя ще бъде приета, ще стане ясно на заседанието на Общинския съвет на 19 април.