150-метров национален флаг се превърна в символична бариера за затваряне на Дунав мост вчера. Разпънаха го работници и служители на „Автомагистрали-Черно море“ АД, които чакат над 27 милиона лева за извършена на различни места в страната работа още през миналата година. 
„Няма да се откажем! Платете ни изработеното!“ и „Стига обещания! Дайте ни изработеното!“ бяха част от посланията на носените от протестиращите плакати и транспаранти.
За няколко месеца фирмата е освободила 150 души, а останалите на работа не са получавали заплати за февруари и март.
„Paзгoвapяx вчepa /вторник/ c финaнcoвия миниcтъp Aceн Bacилeв и гo yвeдoмиx зa пpoтecтa. Kaзax мy, чe щe пpoдължим дa гo пpaвим, дoкaтo нe нaмepят двe пиcти - бъpзa и пo-дългa зa тeзи, кoитo щe пpoвepявaт oщe нe знaм кoлкo пъти. Дa ce пpaви eднa кoмиcия, пък втopa кoмиcия - aнтикopyпциoннa, дa глeдaт, бeз дa имaт никaкъв xaбep oт тoвa, кoeтo щe глeдaт, тoвa e aбcypднo“, кaзa лидерът на КНСБ Плaмeн Димитpoв, който се присъедини към протеста. Наред с това той припомни, че няколко проверки са доказали изрядността на „Автомагистрали Черно море“ и дължимитe cpeдcтвa трябва да й се платят нeзaбaвнo.
„Настоящото правителство създава законови условия за работа и елиминира наложените от миналото административни пречки. Вярно е, че процесът е сложен и отнемащ време, но оттук нататък всичко ще се случва прозрачно“, заяви областният управител Анатоли Станев при срещата си с протестиращите.
Протест имаше и на пътя Русе-Бяла до разклона за Иваново. Там за парите си настояваха хората от поддържащата пътя фирма, която има да получава над два пъти по-голяма сума от „Автомагистрали Черно море“.
„Дължимите суми са над 58 млн. за извършени дейности по текущо и превантивно ремонтиране на пътища, те са направени в срок, предадени са, но не са разплатени и не са обезопасени“, каза Петко Николов, управител на фирмата.
„Отсечката Русе-Бяла не се поддържа вече. Няма габарит на пътя, храстите не се режат, окопи, канавки, нищо не се поддържа. Това създава предпоставки за ПТП, знаете, че отсечката Русе-Бяла е отсечката на смъртта“, заяви Игнат Игнатов, ръководител звено.
Засега работниците все още получават заплати, но чрез заеми от банки. В същото време пътните специалисти напускат бранша и се ориентират към друга работа.
Надвечер на протест излязоха и хора от Мартен, които затвориха с автошествие за 30 минути малкото кръгово кръстовище на Свободна зона заради непрекъснатите проблеми с чакащите за преминаване на границата тирове, които правят големи задръствания и създават постоянни опасности за катастрофи. С тях се срещна кметът Пенчо Милков, който им обясни какво общината прави за облекчаване на положението, макар че проблемът е на държавата. Милков повтори вече казваното през последните дни, че Общината готви изграждането на паркинг за 700 камиона в частно партньорство и вече има изявен интерес. Освен това се разчита и на пускането на ферибота Русе-Гюргево, планирано за юни, да разтовари значително тежкия трафик.
С протестиращите се срещна и областният управител Анатоли Станев, който ги уведоми за вземаните от държавата мерки. Едната е, че тировете ще се спират в съседните области, за да не се допуска натрупването им около Дунав мост. Другата - постигнато е споразумение с румънската страна в Гюргево в най-скоро време да бъде пуснат трети кантар, за да може камионите да преминават по-бързо и така да се намали напрежението на граничния пункт в Русе.