Днес е Международният ден на авиацията и космонавтиката. Той се отбелязва от 1969 г. по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ).

Датата съвпада с първия полет на човек в Космоса, осъществен на 12 април 1961 г. от руския космонавт Юрий Гагарин.

В 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи с кораба "Восток" една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област.

Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

През април 2016 година се навършиха 37 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

На 10 април 1979 година, в 20 ч. и 34 мин. московско време от комсмодрума в Байконур е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб "Союз-33". На борда му летят трима космонавти, между които и нашият космонавт-изследовател Георги Иванов, който става първият българин, напуснал пределите на Земята.

Иванов прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута, след което капсулата се приземява на 320 км югоизточно от Джезказган. За краткия си престой в орбита Иванов прави 31 пълни обиколки около нашата планета.

Музеят на авиацията край Крумово ще отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката с вход свободен от 9.00 до 17.00 ч. и специална програма.

Посетителите ще се отправят на космическо пътешествие, в което ще се запознаят с галактиките, мъглявините и звездните купове, ще разберат как са се образували метеоритите, какво ни казват за произхода на слънчевата система, с какви знамения се е свързвало тяхното появяване на Земята и ще присъстват на поставяне на началото на най-новата колекция в Музея "Метеорити".

В празничния ден предстои и интересна среща с първата българка, приета да участва в програмата на НАСА за кандидат-астронавти. В рамките на космическото приключение посетителите ще разберат повече за космическите ракети и видовете ракетно гориво, а при подходящи метеорологични условия ще присъстват и на истинско изстрелване.