Изследователска база за геопроучване започна сондажи, които да установят актуалното състояние на сградата на Русенската опера. Вземат се проби, които ще стигнат на дълбочина до 15 метра. 
„Проучването трябва да покаже доколко актуален е съществуващият проект за цялостно укрепване на сградата. Добрата новина е, че през годините подобно укрепване е започвано на два пъти, но за съжаление не е довършвано“, каза за „Утро“ директорът на културния институт Пламен Бейков.
Сегашната операция е необходим първоначален етап от цялостния ремонт на сградата. Заради льосовата почва тя има конструктивни проблеми, усилени и от последиците от пожара, унищожил покрива през 2020 г.
Всеки момент се очаква да бъде обявена и първата обществена поръчка за проектиране на ремонтните дейности. След това ще се пристъпи и към избор на изпълнители. През март правителството отпусна 3,6 милиона лева за цялостна реконструкция и рехабилитация на сградата.
„Благодарен съм на министерството на културата, че процедурите се придвижват бързо и има разбиране. Заедно с това обаче обществените поръчки са сложни и отнемат време“, коментира русенският оперен шеф.
Според него в момента ниските прагове на поръчките за строителство вече не са актуални спрямо поскъпналите цени на материалите заради инфлацията и войната в Украйна. Бейков се надява на законодателни промени, които да вдигнат праговете на поръчките в строителството, за да се ускорят предстоящите процедури.