Отхвърлянето на България и Румъния за влизане в Шенген от 1 януари е провокирало остра реакция от румънските евродепутати и революционната идея от 1 януари двете страни да вдигнат граничния контрол помежду си. Румънски евродепутат вече е изпратил запитване по въпроса до Европейската комисия, съобщи евродепутатът от ЕНП /ГЕРБ/ Андрей Новаков, цитиран от Русе Медиа. Тъй като става дума за вътрешна граница между двете държави, която не е обвързана с Шенген, това би било възможно да се случи и да няма проверки на Русе-Гюргево, Видин-Калафат и останалите гранични пунктове с Румъния.
Интересни са и двата проекта, които България и Румъния подготвят.
Румънците искат да направят 67 км канал от Дунав до Букурещ и да превърнат на практика столицата си в пристанище. Проектът не е нов, но прилича на друг проект, който пък българските евродепутати възраждат - идеята от 1973 г. да се направи плавателен канал Русе - Варна. Предстои през януари да се гласува на комисия в Европарламента, да бъде одобрен от ЕП и да се извършат изследвания дали това все още е реалистично. Според Новаков това би превърнало тази част на Североизточна България в индустриална зона. Той се е срещнал и с един от хората, които навремето са разработвали проекта за канал Русе - Варна. Идеята не е била реализирана, защото тогавашният вожд на СССР Леонид Брежнев е казал на България да избира - или АЕЦ „Козлодуй“, или канала, защото не можело да се направят и двата проекта.
С възраждането на проекта за канал Русе - Варна освен Андрей Новаков са се ангажирали и колегите му Емил Радев и Радан Кънев.