Световната здравна организация (СЗО) заяви, че до 65 процента от хората в Африка са били заразени с коронавирус и изчислява, че броят на действителните случаи може да е бил близо 100 пъти повече от тези, които официално са били оповестени, съобщи АП.

В нов анализ, публикуван в четвъртък, здравната агенция на ООН преглежда 151 проучвания на COVID-19 в Африка въз основа на кръвни проби, взети от хора на континента между януари 2020 г. и декември 2021 г. СЗО каза, че до миналия септември около 65% от хората са тествани е бил изложен на COVID-19, което е довело до около 800 милиона инфекции. За разлика от това, само около 8 милиона случая са били официално съобщени на СЗО през този период от време.

"Това подценяване се случва в целия свят и не е изненадващо, че числата са особено големи в Африка, където има толкова много случаи без симптоми", каза в изявление директорът на СЗО за Африка Машидисо Моети. Анализът на СЗО установи, че голяма част от хората с COVID-19 - 67 процента - не показват симптоми, когато са заразени с болестта, което е по-висок процент от други региони на света.

Въпреки многократните предупреждения от генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейсус, че коронавирусът ще опустоши Африка, континентът е сред най-малко засегнатите от пандемията. В своя нов анализ СЗО разкри, че по-леките случаи на COVID-19, наблюдавани в Африка, се дължат отчасти на много по-малкия дял на хората на континента с основни рискови фактори като високо кръвно налягане, диабет и сърдечни заболявания.

"Младoто население на Африка също е защитен фактор", каза здравната агенция на ООН. Някои проучвания също така предполагат, че предишна инфекция с болести, включително малария, може да предложи на хората известна защита срещу коронавируса, въпреки че тези хипотези все още не са потвърдени.

Към днешна дата Африка е отчела 11,5 милиона случая на COVID-19 и повече от 250 000 смъртни случая. СЗО заяви, че вирусът има тенденция към спад от януари, въпреки че има някои вариации в някои страни, а някои, включително Южна Африка, са били засегнати особено силно по време на последователни вълни. Миналата седмица СЗО заяви, че броят на смъртните случаи от COVID е спаднал с около 30% на континента.

"Въпреки намаляващите инфекции в Африка и високата експозиция на вируса, все още не можем да обявим победа срещу COVID-19", каза ръководителят на СЗО за Африка Моети.

"Рискът от възникване на по-смъртоносни варианти, които превъзхождат имунитета, придобит от минали инфекции, не могат да бъдат премахнати", каза тя, като призова за увеличаване на процента на ваксинация в целия континент. Към днешна дата само около 15 процента от хората в Африка са имунизирани срещу COVID-19.