Цените на имотите в София са нараснали с 9,1% на годишна база през третото тримесечие на миналата година. Столицата е класирана на 79-о място от 150 града в световен мащаб в класацията на Knight Frank , която следи цените на жилища. Непосредствено преди столицата ни са класирани Единбург, Прага и Дубай.

По данни на НСИ цените на жилищата в България са нараснали с 9,4% на годишна база в края на миналата година. А вече построените жилища у нас дори са поскъпнали с 10% спрямо края на 2020 г. Цената на новите апартаменти бележи ръст от 8,4% на годишна база.

Като цяло в доклада се отбелязва, че цените на жилищата в градовете в световен мащаб се покачват най-бързия темп от почти 18 години. От 150-те града, които са  включени в индекса 140 отбелязват увеличение на цените 2021 г. За сравнение през 2020 година - началото на пандемията увеличение е имало при 122 града.

Турският град Истанбул е регистрирал най-силен скок в цената на имотите - цели 62% на годишна база през последното тримесечие на минлата година.В топ 3 са още турски градове - Анкара и Измир.

Столицата на южната ни съседка Гърция се нарежда на 62-ро място в класацията с годишен ръст на цените на жилищата от над 10% за периода, столицата на Румъния Букурещ е поставена на 92-ро място в класацията ръст на цените на имотите от 7,6% на годишна база.

Някои американски градове също са регистрирали големи скокове със средно 15% годишно. Най -много са се покачили цените в град Финикс - средно с над 30% на годишна база през третото тримесечие на 2021- а.

Въпросът е колко дълго цените ще продължават да се покачват със сегашния си темп. Лихвените проценти започват да се покачват - Нова Зеландия, Обединеното кралство и САЩ вече са повишили основната лихва през 2022 г. Нагласите на потребителите се влошават заради кризата в Украйна, а доходите не растат наред с инфлацията.

На другия полюс, по отношение на цените, са градовете Куала Лумпур, Венеция, Генуа, Лима, Палермо, Флоренция. Там цените падат с 3-5% на годишна база през посочения период.

Според експерти у нас в края на 2021-а година е имало паническото купуване на жилища, но в момента имаме леко охлаждане, защото част от хората, които гледат ново строителство променят нагласите и се отдръпват, защото се притесняват от вдигане на цените. Това не включва имотите, които са на груб строеж, а само тези на начален етап.

"Строителите се въздържат от сделки на зелено, тъй като не знаят каква ще е себестойността на строителството, а купувачите се въздържат, защото искат да видят какви ще са политиките строителите", коментира наскоро Георги Янков, съосновател на агенцията за недвижими имоти Primo+, в предаването Money.bg.

Според тримесечната прогноза на Уникредит Булбанк се очаква се охлаждане на пазара на жилища след бума през 2021 г. у нас. Освен броят на сделките, и цените на жилищата в най-предпочитаните локации отбелязаха двуцифрени ръстове през миналата година. Ръстът на цените се ускори през първото тримесечие на 2022 г. на фона на нарастващите разходи за строителни материали и заплати на заетите в сектор строителство, което доведе до спад на достъпността на жилищата.

Според прогнозата ще се намали броят на сделките през тази година, а спадът ще бъде по-сериозен в най-големите градове.