Около две трети от руските войски, които бяха дислоцирани около Киев, вече са напуснали района и се намират в Беларус. Това съобщи пред журналисти висш представител на Министерството на отбраната на САЩ, предаде CNN.

Войските, които са напуснали района около Киев, "се насочват на север" и преминават в Беларус, каза служителят. По думите му САЩ смятат, че войските ще бъдат повторно сформирани, оборудвани, може би дори подсилени с допълнителни сили и след това изпратени обратно в Украйна, за да продължат да се бият другаде“.

Съединените щати смятат, че тези войски ще бъдат „използвани в източната част на страната, в района на Донбас“. Той добави, че ожесточените боеве за Мариупол продължават, но „няма признаци руснаците да са постигнали някакъв напредък“ в превземането на града. Според Пентагона руските сили сега са "много по-заети с отбраната" около Херсон.

"Към момента руснаците са някак притиснати между Херсон и Николаев. Руските войски, обаче, вече по-скоро се отбраняват около Херсон, отколкото да нападат", добави служителят.