Документалният филм „Вибрации от душевността“ ще има премиера на 9 април в Дома на киното, съобщават от екипа на продукцията.
Филмът е посветен на живота и творчеството на художничката Васка Попова-Баларева (1902-1979), като чрез личната й съдба и съдбите на хората, с които тя е общувала, се пресъздават проблемите на художествената интелигенция през превратните години на миналия век.
Идеята на филма е намирането на връзки между епохата, чувствата, вълнували художничката, и отражението им в нейните творби като материализиран израз на душевността. В този дух са анализите, които прави на творчеството й изкуствоведката Ружа Маринска, същевременно използвайки ги за повод да навлезе и в дълбочината на проблема за живописността в изобразителните изкуства изобщо.
Стойността на приложното творчество на Васка Попова-Баларева, като пионер на художествената обработка на кожи у нас, се оценява от етнографката Надежда Тенева от гледна точка на връзката му с народното творчество и българските обичаи. 
Режисьор на „Вибрации от душевността“ е Валентина Фиданова-Коларова, която е и съсценарист с Христо Баларев. Оператор е Мартин Димитров. 
Васка Попова-Баларева е родена на 7 април 1902 г. в Русе. Расте в аристократично семейство. Баща й е четникът на Филип Тотю и герой от войните - генерал Иван Попов, народен представител в 17-ото Народно събрание, загинал при атентата в църквата „Св. Неделя“. Майката София Ханджова също не е чужда на интелектуалния елит. Родена в Румъния, тя овладява свиренето на пиано и рисуването.
Васка постъпва в Художествената академия в София в класа по живопис на проф. Цено Тодоров през 1921 г. Нейни колеги са Илия Петров, Александър Стаменов, Илия Бешков. Сред тях е братът на поета Атанас Далчев и бъдещ известен скулптор - Любомир Далчев. Отношенията между тях прерастват в платоничен романс.
Под наставничеството на проф. Никола Маринов тя овладява изобразителния език на цветовете и се дипломира през 1927 г. Две години по-късно след конкурсен изпит е приета да специализира в класа по живопис на проф. Умберто Коромалди в Художествената академия в Рим. Там овладява майсторството на портрета и живописната техника на учителя си и се запознава в детайли и с техниките за художествена обработка на кожа. След завръщането си в страната се налага като пионер в тази област.
Създала е портрети на Стефан Македонски, Любомир Пипков, Елисавета Багряна, художниците Кирил Петров и Рафаел Михайлов - всички те приятели на художничката.
През 1933 г. тя се омъжва за генерал Христо Баларев, с когото имат син - известния български химик проф. Христо Хр. Баларев.