Процедурата за възлагане инженеринга на анаеробната инсталация в Русе все още е в ход. Оферти за участие са подадени от 8 дружества, като критерият за възлагане на обществената поръчка е „най-ниска цена“. Работата на комисията по оценяване е разглеждана както от Комисията за защита на конкуренцията, така и от Върховния административен съд, без те да открият някакво нарушение на материалния закон. 
Това обясниха вчера от Община Русе в отговор на отправени обвинения за опорочаване на тази обществена поръчка, направени от депутата Десислава Атанасова.
По-рано председателят на ПГ на ГЕРБ даде брифинг в Народното събрание, на който обясни, че е получила сигнал, че фирми, които са участвали в обществената поръчка, не отговарят на предварително обявените условия, но въпреки това са допуснати до класиране и техните ценови оферти са отворени.
С предходно решение за избор на изпълнител от участие в процедурата са отстранени 7 участници. Решението е обжалвано от трима от тях и работата на Комисията е разгледана както от Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, така и впоследствие от Върховния административен съд /ВАС/. По отношение на двама от тях - ДЗЗД „Биогаз Русе 2021“ и Консорциум „Анаеробна инсталация“, КЗК и ВАС са възприели, че извършеното от комисията оценяване не е в достатъчна степен мотивирано, поради което са дадени указания взетото решение да бъде преразгледано в частта, касаеща единствено офертите на тези двама участници. Нито КЗК, нито ВАС са открили конкретни нарушения на работата на комисията или допуснато нарушение на материалния закон, а констатациите им са насочени единствено към пълнотата на извършените действия. 
Контролните и съдебни органи не са открили причини за отстраняване на повторно допуснатите до процедурата двама участници. По двете производства няма и направени възражения от други заинтересовани лица, обясниха от Община Русе.
Изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци е един от най-големите проекти, които са в процес на реализация в областта. Стойността му е 34,38 млн. лева, от които 25,65 млн. безвъзмездна финансова помощ и 8,73 млн. лева собствено финансиране. Съоръжението ще се намира по пътя за Николово до регионалното депо за отпадъци и трябва да преработва 17 845 тона годишно от боклука на общините Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан. На оползотворяване ще подлежат хартия и картон, хранителни, зелени и градински отпадъци.
Обществената поръчка за избор на изпълнител на няколко пъти бе рестартирана заради обжалвания и в момента е на етап оценяване на офертите. От трите допуснати участници най-ниска цена - 22 833 702,76 лева, е предложил консорциум ДЗЗД „БИОГАЗ РУСЕ 2021“, в който влизат „Атоменергоремонт“ АД /Козлодуй/ и „Еко Аква Системи“ ЕООД /София/.
Проектът трябва да приключи до 31.12.2023 г.