Д-р Даниела Атанасова-Линева, педиатър от специализирания медицински център „Peds 4 Kids“ в Ню Йорк, беше обявена за Топ педиатър на годината за 2022 г. от Международната асоциация на най-добрите професионалисти (IAOTP). Отличието се присъжда за нейната изключителна отдаденост и етични практики в педиатрията, мотивира се влиятелната организация със седалище в САЩ.
Дори самото включване в асоциацията само по себе си е чест, а избирането за носител на това отличие е признание за изключителни постижения в съответната сфера. Лауреатите се определят въз основа на техните професионални и академични постижения, лидерски способности и принос към техните професионални сфери, съобщи сайтът BG Voice, най-влиятелната българска медия в чужбина.
Д-р Даниела Атанасова-Линева е родена в Щръклево през 1969 година. Завършва с успех Английската гимназия „Гео Милев“ в Русе, а след това и медицина във Варна. От детската градина до университета - винаги с пълен отличен, казва баща й Керчо Атанасов Георгиев. В Съединените щати е от 1996 година, след като тук не намира удовлетворяваща стремежите и квалификацията й работа. Вместо да приеме предлаганите й третостепенни места без перспектива, се качва на самолета за САЩ и започва специализация в Медицинското училище Маунт Синай. България губи един отличен лекар. Печели го Америка.
В момента д-р Атанасова-Линева се грижи за пациентите си в „Peds 4 Kids“ в Рего Парк, Ню Йорк. Освен това е сертифициран педиатър и е сътрудник на Академията по педиатрия. Професионалните й знания и умения са повече от респектиращи. Владее на най-високо ниво първична педиатрична помощ, юношеска медицина, спешна медицина, дерматология, интегрирана и естетична медицина и притежава специализации по астма, алергични заболявания, затлъстяване и хранене.
Освен това д-р Атанасова-Линева е търсен лектор, който владее пет езика и е изнесла няколко презентации на Източноевропейските срещи по педиатрия. Автор е на научни статии по проблемите на храненето, затлъстяването и спортната медицина. Работи като асистент в отделението по педиатрична спешна медицина на болница „Peds 4 Kids“ и обучава студенти по медицина и педиатрични ординатори. Преподава на учещи за  асистенти на лекари студенти и в миниклиника в университета Стоуни Брук.
През цялата си бляскава кариера д-р Атанасова-Линева е получавала награди и признания в световен мащаб за експертните си познания в педиатрията и подрастващите.
През последните години Международната педиатрична асоциация я удостоява като водещ лекар в света и като топ педиатър в Куинс, Ню Йорк. Отличена е и с наградата за избор на пациентите.
„За нас е чест, че д-р Атанасова-Линева е част от семейството на IAOTP. Тя е брилянтна в това, което прави, разбира различни култури и обичаи и предлага иновативни решения за справяне с нуждите на децата. Знаем, че тя ще бъде невероятен актив за нашата мрежа от професионалисти. Очакваме с нетърпение да се срещнем с нея на гала-раздаването на годишните награди тази година“, заяви президентът на IAOTP Стефани Чирами.
Самата д-р Атанасова-Линева приписва успеха си на упоритостта, уникалното си разбиране за педиатричната и юношеската медицина, опитът и менторите, с които е работила.
Когато не работи, обича да пътешества. Била е в над 50 страни по света, но в някои от тях не на разходка. Работила е като доброволка в Никарагуа, Непал и Хондурас.