Бебе на няколко месеца беше част от мирното шествие в Русе срещу войната в Украйна. Мъничето и майка му Юля, приети от русенско семейство, са успели да се спасят от един от най-безмилостно бомбардираните от руската армия украински градове - рускокоговорящия Харков.
Над 200 души се събраха на площад „Батенберг“ с украински и български знамена и саморъчно направени плакати „Слава на Украйна!“ и „Путин, спри войната!“. В множеството имаше много майки с колички - украински бежанки с децата си, подслонени в Русе. В протеста срещу сеещите смърт ракети и бомби участваха както граждани от Русе, така и представители на установената в града украинска общност.
Детските колички напомниха на русенци за един друг знаков протест. Той се проведе през септември 1987 година, когато майки излязоха с невръстните си деца в центъра на Русе, за да протестират срещу една друга война - тежкото системно обгазяване на града с хлор от химическия комбинат „Верахим“ край Гюргево.
В шествието се включи и юношеският отбор по кану-каяк на Украйна, воден от старши треньора си Едем Мурадосилов. Младите гребци от седмица са на лагер на езерото Липник и са настанени в общинския хостел до Гребната база.
Синьо-жълтата колона спря на Паметника на Свободата, където бяха издигнати антивоенни лозунги и плакати в подкрепа на Украйна. Прозвучаха химните на България и Украйна, след това всички се отправиха към брега на Дунав. Там искащите мир посрещнаха залеза с минута мълчание в памет на всички, които вече загинаха в тази война.
Сред участниците в шествието бяха и представители на Русенския граждански комитет „Съвест“. По-рано вчера те разпространиха призив до руската посланичка Елеонора Митрофанова и генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов, в който изразяват потреса си от жестоката и безсмислена война, която Русия води срещу Украйна.
„Поредната унищожителна варварщина срещу тази близка нам християнска държава ни кара да се чувстваме застрашени от подобна агресия и ние, българите! Затова Ви призоваваме: прекратете незабавно това безумие и се изтеглете до последния войник от всички завзети територии - Луганск, Донецк и Крим!“. Призивът е подписан от председателя на РГК „Съвест“ Лука Аркалиев и секретаря Васил Събев, както и от още 55 българи от Русе, България и по света.