По изключително скандален начин Българската федерация по борба отряза състезателката на русенския „Юнак-Локомотив“ Биляна Дудова от участие на Европейското първенство в Будапеща, което започва от 28 март. Четирикратната европейска и световна шампионка бе пренебрегната за сметка на Тайбе Юсеин, по чиято вина се провали преборването между двете, което трябваше да определи българският представител в категория до 62 кг.
Демонстративната несправедливост накара легендата Валентин Йорданов да напусне ръководството на федерацията и така пламна най-големият скандал в историята на българската борба.
Дудова е световна и европейска шампионка от 2021 година в по-долната категория до 59 кг, но от този сезон реши да се състезава при по-тежките. Тя вече има две срещи с Тайбе Юсеин на официални турнири. Балансът е равен - 1:1. Биляна загуби от капитанката на националките на държавното първенство, а след това взе много убедителен реванш на „Дан Колов“. Тайбе Юсеин също е световна и европейска шампионка, както и бронзова олимпийска медалистка от Токио 2020.
За да се определи българският представител в категорията за Европейското на 18 март, трябваше да се проведе преборване между Дудова и Юсеин. То се провали поради неспазване на критерия, заложен от Управителния съвет, който бе определил срещата да бъде без толеранс в килограмите. Биляна тежеше 61,900 кг, а Тайбе - 63,650 кг.
„Не искам да правя шоу и вниманието да бъде насочено към мен, но се случват несправедливости. Миналата година имаше решения на Управителния съвет, които се спазиха. Аз не отидох на Олимпиадата, а моята цел беше да спечеля олимпийски златен медал. Тази година отново съм решила да се състезавам в олимпийска категория. От началото на сезона се състезавам в категория до 62 килограма. Беше решено от Управителния съвет да се преборваме с Тайбе Юсеин на 8 март в Благоевград. Датата беше сменена за 18-и. Отидохме с моя треньор, съобразихме подготовката си, променихме я. Такова преборване не се състоя, тъй като Тайбе Юсеин не мина кантара, с цялото ми уважение към нея и към всичките й постижения. Пожелавам й успех и на всички други от националния отбор да представят достойно България“, каза Дудова.
Състезателката, която е и четирикратен безапелационен Спортист на годината в традиционната анкета на „Утро“ и Община Русе, е категорична, че отношението към нея е свързано с отказа й да тренира при националния селекционер Петър Касабов.
„Отношението към мен е породено от това, че от години не тренирам в националния отбор. Понеже години наред бях мачкана и подигравана от този треньор (Петър Касабов), понеже не съм под негово ръководство и той не е мой личен треньор. Това ли заслужавам аз? Аз няма да се състезавам на Европейското първенство, при положение че победих Тайбе на турнира „Дан Колов“, при положение че спазих правилата, които бяха казани от УС на Българската федерация по борба. Просто за мен не е нормално заради това, че не съм от отбора на Петър Касабов, да бъда ощетявана по такъв начин. Не че съм направила много, но от пет европейски първенства имам четири титли и от участия на две световни първенства имам златен и сребърен медал. И да бъда подигравана по такъв начин. А заплатата, която получавам от федерацията за миналата година, че съм европейска и световна шампионка, която ще взема, защото все още не съм получавала тази година, е колкото заплатата на една чистачка. Това нормално ли е? Докога трябва да търпя тези неща, докога трябва да бъда мачкана, унижавана, подигравана от треньора на националния отбор (Петър Касабов - б.р.) и по такъв начин да се решават неща от Управителния съвет на федерацията и да не се спазват? Какво трябва да направя аз в тази ситуация? Аз се готвех да отида на европейско през следващата седмица. Исках да направя нещо историческо - в четвърта категория за мен да спечеля пета титла за България. Аз се боря за България, за никой друг. Имам клуб, имам хора зад мен, които няма да ме оставят. Аз няма да се откажа от борбата, защото съм в правото си. Тренирам, печеля и искам да бъда победител“, каза Биляна Дудова.
Тя не възнамерява да се отказва, въпреки отношението към нея.
„Не съм се отказала и няма и да се откажа дори и сега, след това нещо, което се случва в момента. Имам цели и мечти, които постигам. Имам още по-големи и ще ги гоня докрай, защото има такива нечестни неща. Обяснение нямам, най-вероятна няма и да получа“, каза Дудова.