Две коли на стойност 103 297 лева, чийто произход не може да се докаже, ще бъдат отнети в полза ва държавата, ако Окръжният съд уважи иска на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ срещу 28-годишния Иво Йорданов. На 1 март миналата година той е осъден на девет години затвор при строг режим за участие в отвличане и побой, но все още е под домашен арест, тъй като присъдата е обжалвана и делото още не е разгледано от горната инстанция. Междувременно обаче антикорупционната комисия е открила несъответствие в доходите и имуществото му и води друго дело срещу него.
В основата на всичко е спор за жена между състезатели от русенски ММА клуб.
Екшънът се е разиграл на 31 януари 2020 година, когато 28-годишният Атанас Яковчев решил да потърси сметка на ММА съотборника си В.А. за отношенията му с русенката Й.Д. /използването на инициали е по молба на потърпевшия - б.р./. Той го потърсил в автосервиза, където работел, но тъй като В. отсъствал, помолил приятеля си Пламен Пенчев да му се обади по телефона. Заедно с Пламен и Иво Йорданов отново отишли в сервиза, където този път В. ги чакал заедно със своя приятел Любим. Според обвинението Атанас и Иво натикали със сила младия мъж в колата на Любим, който бил зад волана, а Пламен потеглил след тях с друг автомобил. По-късно В. бил свален от колата и му бил нанесен побой, след което бил изоставен от тримата.
При първоначалното разглеждане на мярката за неотклонение на обвинените за отвличане и побой адвокатите им пледираха за много противоречия по случая и липса на убедителни аргументи за задържането им, но не успяха да убедят съда в тезите си.
Преценката беше, че има достатъчно основания за постоянното задържане на Атанас Яковчев. Съдията изтъкна кореспонденцията му с въпросната Й., от която става ясно, че Атанас е имал намерение да се разправи с В. Потърпевшият е бил бит по време на пътуването в колата и след това. Поведението на обвиняемия бе определено като обществено опасно, още повече че след деянието е имало опити за въздействие върху потърпевшия чрез предлагане на пари.
26-годишният тогава Иво Йорданов също бе оставен за постоянно в ареста. Въпреки искането за отвод на съдията от страна на защитата, такъв не бе направен. Прокуратурата изтъкна, че Иво трябва да остане в ареста, тъй като е помагал в отвличането на Атанас и е участвал в побоя. Освен това има реална опасност да се укрие, тъй като има условна присъда за притежание на наркотици заедно с третия обвиняем - Пламен Пенчев. Изпитателният срок изтича на 18 март 2020 г. и отвличането е извършено, докато този срок все още не е приключил към датата на гледането на мярката за неотклонение.