Апелативният съд във Велико Търново потвърди искането на Комисията за отнемане на незаконно отнето имущество (КОПНИ) за конфискация на пари, имоти и вещи на Валентин Тимченко, на негови близки и фирмата му за аерообработка с химикали на земеделски площи „Тим-Ер“ ЕООД. Магистратите подкрепят изцяло решението на Окръжния съд в Русе, което потърпевшият безуспешно засега обжалва. 
Сред иззетите активи са и два самолета, които вероятно ще се наредят сред най-екзотичните вещи, попаднали в бившата комисия „Кушлев“.

Единият от тях е легендарен „Ан-2“, известен още като „Кукурузник“ и „Анушка“. Познат е като първият известен модел самолет, създаден от Олег Антонов след Втората световна война. В НАТО летателният апарат се води под името „Colt“ („Жребче“), а в България се нарича още „Антоновка“ и „Баба Ана“. „Ан-2“ е най-големият едномоторен двуплощник, произвеждан серийно досега, създаден за транспортни полети от трудно достъпни летища, в т.ч. и такива на грунд без специално подготвено покритие, поради което напоследък намира най-широко приложение в селското стопанство. Знаменитият ветеран е като единственият самолет в света, който при насрещен вятър може да лети и назад.
Другият конфискуван летателен апарат е полски „Гаврон“, разработен на базата на съветския „Як-12М“. Той се използва за разпръскване на химикали за растителна защита.
По-ценни имоти на Тимченко, които попадат в държавата, са в община Две могили - 5230 кв.м в регулация и множество сгради. Конфискувани са още апартамент в Русе, имоти в Попово, 120 хил. евро в банков депозит и други.
През 2012 г. Тимченко беше осъден на 3 години условно за укриване на 155 000 лева акциз за авиогориво. По-късно, през 2013 г. Върховният касационен съд намали присъдата на 2 години и 6 месеца условно с 5 години изпитателен срок. 
Решението на Апелативния съд във Велико Търново  подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.