Расте интересът към безплатните уроци по български език за украинци, организирани от Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе. Ако вчера имаше деветима желаещи, днес те са двайсетина, обясни библиотекарката в културния институт Диана Гривева.
„В тази ситуация решихме, че най-доброто, което библиотеката може да направи, е да предложи курс по български език. Така възрастните ще се обучават, а децата им ще се забавляват в детския кът на библиотеката“, обясни Гривева.
Публикували съобщение в социалните мрежи, че се търсят преподаватели-доброволци с български, руски или с украински език.
На обявата откликнали веднага Владимира Велинова, която е завършила руска филология, и Анджела Авакян - педагог.
„Начален учител съм. Разбрах за инициативата и реших да стана доброволец. Имам и лична причина да бъда доброволец. Това са хора, които бягат от войната, за да се спасят“, обясни Авакян.
Тя каза, че ще даде всичко от себе си, за да могат тези хора да се адаптират по-бързо към езиковата среда в България.
„Вчера имахме първи урок. Украинците си имат своите фонетични особености, но мисля, че нещата тръгнаха добре. Мисля, че ще се приспособят бързо и ще могат да се справят със задачите, които им предстоят тук“, каза Авакян.
Сред обучаващите се е Надежда Арабаджи - бесарабаска българка от Одеса. Тя идва за първи път на урок по български език.
„Разбрахме, че има безплатни курсове по български език и дойдохме. Фармацевт съм и съм работила в Украйна в аптека. Тук искам да работя отново, но не говоря правилно български. По тази причина искам да уча езика. Така ще можем да помагаме и на децата си, които също трябва да учат“, обясни жената, която има 10-годишно момиченце.
Надежда заяви, че Русе е много красив и гостоприемен град.
„Много съм благодарна на България, че ни прие и ни помага. Дава ни възможност да учим езика, да работим. Много сме благодарни, че има такава страна, която ни помага“, заяви Надежда.
 Тя казва, че засега ще остане в Русе, но допълва, че всеки иска да живее в родината си.
Часовете по български език в Русенската библиотека ще се организират всеки вторник, сряда и четвъртък.