Днес е първият ден, в който цялата система за регистрация на украински бежанци координирано работи. Това заяви вчера в късния следобед премиерът Кирил Петков по време на посещението си на граничния пункт на Дунав мост, който е една от точките, на които се издават документи на бягащите от войната в Украйна при влизането им в страната. 
„Проблемът беше, че те влизаха и ние не знаехме накъде отиват. Сега вече всичко е проследимо, всичко е на обща база данни“, посочи премиерът.
Той обясни, че при пресичането на държавната граница бягащите от военните действия се разделят на две групи - на имащи паспорт и без документ.
Системата ще бъде в денонощен режим на работа. Премиерът Кирил Петков провери работата й с вицепремиера по ефективното управление Калина Константинова, с началника на своя политически кабинет Лена Бориславова, кмета Пенчо Милков, областния управител Анатоли Станев и други представители на местната власт.
„Хубаво е, че България стои като една европейска граница с пълна готовност да поеме голям брой влизащи хора от Украйна. Това е направено по един систематичен начин - тук са и БЧК, и Службата по заетост, и противопожарната служба. Всичко това е координирано и работещо“, каза премиерът.
Константинова обясни, че това е чисто нов процес, чисто нов начин на организация. Директивата за временна закрила е активирана за първи път в историята на Европейския съюз.
„Ние сме една от първите държави в ЕС, която успява и съумява да регистрира и да дава статут за временна закрила. От днес вече има обучени служители и необходимата техника. Идеята е да обучим всички служители на МВР в полицейските управления по места, за да може из цялата страна в рамките на идните седмици да се заявява статут за временна закрила“, каза Константинова.
Бежанците от Украйна ще получават т.нар. регистрационна карта на чужденец за предоставяне на временна закрила.
Полковник Валери Рачев, ръководител на Оперативната координационна група в Министерския съвет, обясни, че този документ дава права за подслон и храна, за медицинска помощ, за работа, за започване на бизнес, да се разкрие банкова сметка, за кредит, право на децата да ходят на училище.
„Това е една възможност за интеграция на пристигналите в нашето общество“, каза Рачев.
В отговор на журналистически въпрос Кирил Петков коментира, че няма как нашите самолети да се ремонтират в Русия.
Той обясни, че ще се обсъди въпросът как българското небе да бъде под закрила със самолетите, които имаме, и дали има други места, където могат те да бъдат ремонтирани.