С девет бежанци от Одеса, Киев, Мариупол и Бердянск започнаха вчера курсовете по български език за украинци. Те ще се провеждат всеки вторник, сряда и четвъртък, от 11.00 до 12.30 ч. в Детския отдел на библиотека „Любен Каравелов“. Скоро ще бъдат определени и часовете за децата.
Альона е лекар, Таня и Настя са медицински сестри, Наташа е счетоводител, Инна е учител по английски език, Алла е продавач, Катя - готвач, Людмила - пенсионер, а единадесетокласникът Тимур е курсант в Одеското военно-морско училище. За първи път са в Русе и много са им харесали центърът на града и реката. Намерили са си квартири и искат да работят, а децата, които са с тях - 8 между 5 и 12 години, да тръгнат на училище.
Не ги питаме за войната, прекалено болезнено е и за тях, и за нас, казват филоложката Владимира Велинова и началната учителка Анджела Авакян, които им преподават български език.
Записване за езиковия курс се прави с попълване на въпросник на https://forms.gle/i7uBoavnv9RDvh2b7. При проблеми и за въпроси: [email protected] или телефон 0878574925.