С два бизнес проекта на известния русенски предприемач Свилен Максимов, които изискват одобряване на нови подробни устройствени планове в землищата на Червена вода и Николово, ще се занимават общинските съветници на предстоящата сесия. Създателят на местния кабелен доставчик „Нетуоркс“, който наскоро сключи договор за продажбата му на „Виваком“, се насочва в сферата на зелените технологии и строителството.       

Както „Утро“ вече писа, чрез фирмата си „Нетсолар“ Максимов планира да изгради соларен парк в землището на Червена вода. Фотоволтаиците ще се разположат върху терен от 84,4 дка в местността Баламата. Централата ще има пикова мощност 7,5 мегавата.
Втората идея е авангардна за България - строителство на монолитни къщи от пенобетон по проект на клиента, които се предлагат на принципа Rent To Own (наем за собственост). Сключва се договор за изплащане за срок от 20 години. Месечната вноска е в размер на стандартен наем, а след 240 месеца къщата става собственост на клиента.
Както научи „Утро“, този проект е още в начална фаза и се очаква да стартира официално през септември. За първите къщи обаче вече има клиенти и за тази цел фирмата на Максимов „Агрозем“ иска да се урбанизира терен от 3,6 дка край Николово, в момента пасище, където да се разреши ниско строителство. 
Къщите ще са монолитни строежи от пенобетон по последна технология, която вече успешно се прилага в много държави. Площта варира между 125 кв. метра за един етаж и 200 за два. На сайта https://nethomes.bg/ вече се приемат предварителни заявки, макар там да пише, че стартът ще бъде на 19 септември. След подписване на договор и депозит, фирмата се ангажира да построи къщата само за 30 работни дни.