Сигналът на групата на СДС в Общинския съвет, с който нейните членове Станимир Станчев, Елеонора Николова, Деян Недков и Иван Григоров искат предсрочното прекратяване на мандата на общинския съветник Дилян Саманджиев, е оставен без уважение от Общинската избирателна комисия.
Причина за това решение е, че отишлият през лятото на миналата година на работа в Швейцария Саманджиев е спазил изискването да уведоми председателя на ОбС, че няма да участва в работата на местния парламент от септември до декември 2021 година поради ангажимент в чужбина, който е удостоверил с копия от трудовия си договор и работната си виза.
Избраният като кандидат на „Възраждане“ и преминал в групата на БСП и коалиционните й партньори Саманджиев пропусна присъствените сесии на 13 септември и 14 октомври м.г., но участва в онлайн заседанията на 18 ноември, 13 декември и 24 януари. На февруарската сесия не се яви, макар че и тя беше онлайн.
Мандатът на общински съветник може да се прекрати, ако сам подаде заявление за това или ако отсъства от три последователни сесии или пет за календарна година. Освен това служебната ангажираност и отсъствието от страната са сред уважителните причини за отсъствие, посочват от ОИК.
Това означава, че Дилян Саманджиев може законно да гласува за бъдещето на Русе от Швейцария, ако пожелае и му удължат работната виза и трудовия договор.