Само 12 са бомбоубежищата в Русе, при това в момента само 4 от тях могат да се използват веднага, става ясно от публикувания вчера списък на МВР. Две от тях са на Пожарната на ул.“Борисова“ 16 и ул.“Муткурова“ 42, едно е на военния завод „Дунарит“ и едно на Енергото, като то е единственото противорадиационно. Те са т-ва категория: добро техническо състояние и може да се приведе в готовност за използване по предназначение веднага (при работа на въздухоснабдителната система в режим на чиста вентилация).
Останалите са II-ра категория: в задоволително състояние и може да се приведе в готовност за използване по предназначение в кратък срок (до една седмица) с влагане на незначителни финансови средства.  По едно от тях има на улиците „Муткурова“ 1, „Епископ Босилков“ 9, „Славянска“ 8, „Борисова“ 120, „Розова долина“ 1, „Александър Стамболийски“ 1 и в Русенския университет и ТЕЦ Изток. Впечатление прави, че в нито една друга община в областта няма скривалища, които хората да ползват при необходимост.
През 2011 г. броят на бомбоубежищата в Русе е бил около 20, като повечето от тях са били в окаяно състояние. Най-вероятно за изминалите 11 години 8 от тях са унищожени - но по какъв начин, може да каже само Гражданска защита.
Какво е положението в съседните области: В Разградска укритията са 41, Великотърновска и Силистренска област не присъстват в списъка, което означава, че нямат нито едно. Най-много бомбоубежища има в София - 52, в Пловдив са 31, Варна - 6 и Бургас - 14. Общо укритията в страната са само 292.