Бомбоубежищата в Русе могат да защитят само 3% от населението - това е последната официална информация по темата, дадена преди 10 години. Въпреки че темата беше повдигната отново заради войната в Украйна, институциите все още не дават актуални данни. Единственото, което бе обявено преди дни, е за подготвян електронен регистър на бомбоубежищата в страната.
Ето каква е била картината през 2011 г., припомня „Русе Медиа“:
„В региона има изградени около 20 бомбоубежища и 700 противорадиационни укрития в жилищните блокове, които обаче могат да подслонят при нужда не повече от 5200 души - около 3% от населението.
„В цялата страна процентът на осигуреност при бедствия е едноцифрен. За разлика от България, средноевропейските държави, като Австрия и Швейцария например, имат над 90% осигуреност с такива средства“, коментира тогавашният зам.-директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР Стефко Бурджиев.
Повечето от укритията са в доста лошо състояние. Уплътненията на стоманените врати са напукани и не е възможна херметизацията, но за подмяната им няма отпуснати средства. Едва 12 000 лв. са били осигурени, за да се направи ремонт на 6 скривалища и укрития в Русенска област - предвижда се боядисване, подмяна на тръби и отстраняване на възникнали течове.
В същото време две фирми са проявили интерес към русенските бомбоубежища, за да ги използват за нестандартни идеи. Едната е искала да превърне помещенията под земята в дискотека, а другата - да провежда турнири по пейнтбол. Наемът обаче им се видял висок и се отказали. На практика в момента на територията на Русенска област няма нито едно подобно съоръжение, което да е отдадено под наем. А това е един от начините за поддръжка на укритията, тъй като няма достатъчно средства за ремонтни дейности.
Към днешна дата електронният регистър, обявен от директора на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“-МВР гл.комисар Николов, трябва да бъде активиран през седмицата. 
Целта е всеки да може да открие в интернет къде е „неговото“ бомбоубежище и кой е най-прекият път до него, заяви гл.комисар Николов. 
На практика всички сгради, строени след 1950 г., са пригодени и като скривалища. Въпреки че оборудването в убежищата е старо, конструктивните изисквания са спазени, каза още той.