Русе и Плевен могат да останат без никаква транспортна връзка. Това каза вчера в ефира на NOVA Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. По думите й предвиденото увеличение в цените на автобусните билети няма да реши проблема с превоза.
„Въпреки увеличението има колеги, които отказват да изпълняват курсове по автобусни линии, които са на тотална загуба. Заради високите цени на горивата и липсата на пътници не могат да заредят гориво за следващия ден. Сериозен е проблемът в Плевен и Русе. Девет населени места остават без транспорт в Плевен от 1 април. От следващата седмица започва преустановяване на превози и в Русе. Над 200 са населените места в страната, които нямат връзка с общинските центрове“, добави тя.
„В следващите 10-15 дни цената на билетите за междуградските автобуси ще се увеличи с между 30 и 50%, а за междуселищните такива увеличението ще е с около 30%“, прогнозира Милтенова и подчерта, че това е силно негативен фактор за демографията на засегнатите от липсата на обществен транспорт райони.
Едно от привлекателните села около Русе вече търпи негативите от липса на такива превози. Красен е без автобусен транспорт 11-и ден и работещите в Русе са принудени да се групират по няколко и да пътуват 17-те километра до града и обратно с лични коли или в екстрени случаи да разчитат на таксита.
„Mного често ми се налага да пътувам и да купувам лекарства. Тук няма аптека, това означава на различни дати да ходя, освен това банкомат няма. Трябва да изтегля парите от Русе, за да мога да плащам сметките. Това са все проблеми, които на този етап, на този век не трябва да съществуват. Карат ме до началото на Русе, след това хващам коли и се оправям, обаче на връщане 20 лв. такси. 5 дни по 20 лв. - ми аз съм пенсионер, не мога да издържам“, оплака се пред „България он еър“ 75-годишната Мария Попова.
„Молбата ни е по-скоро да оправят нещата, да имаме превоз до града. Има хора, които ходят на работа, викат таксита - можеш ли да платиш такси отиване и връщане на работа, на училище... Просто необходим ни е превоз, това е“, подчерта живеещата в селото Рада Цветкова.
„Действително хората са притеснени, аз също съм много притеснена от факта, че вече 10 дена нямаме автобус. Но действително фирмата, която изпълняваше линията Русе-Красен, се отнесе много несериозно към работата - пропускаше курсове, много проблеми имахме, много неприятности“, обясни кметът на Красен Йорданка Чурова.
От Община Иваново, в чийто състав е Красен,  заявиха, че на 9 февруари фирмата превозвач е решила да прекрати договора и не е спазила задължението си до 9 март да осигури транспорт. От общината преговарят с две фирми да поемат линията до Русе.