Русенската "Син Карс Интернешънъл" бе отличена с втора награда в категория "Иновация" на петия юбилеен годишен бал на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Призът бе присъден за новия проект на компанията - мултифункционалната платформа за градски бизнес електромобил L City.
Най-авторитетните за бизнеса отличия "КРИБ - Качество, Растеж, Иновации от България" бяха връчени на изискана и стилна церемония в "София Тех Парк" на 4 юни. Наградата получи собственикът и управител на "Син Карс Интернешънъл" инж. Росен Даскалов.
Същия ден концепцията и моделната гама на първия български електрически автомобил бяха представени и в България. На коктейл в сградата на "София Кар Моторспорт" представители на българския бизнес, институции, журналисти и потенциални инвеститори можаха да видят и работещи прототипи на бъдещите серийни автомобили.
Основно предимство пред останалите компании в тази област ще е процесът на производство дефиниран от предвидена за изграждане матрична поточна линия. Процесът на производство, при който човешкият фактор е максимално ограничен, използва програмируеми роботи за извършване на съответните действия по сглобяване, заваряване и изграждане на цял автомобил под контрола на компютъризирана система.
Производството на шасита, части и компоненти ще се извършва в град Русе, в съществуващата база на фирмата. Едновременно с това се изгражда новият завод на притежавана вече от новото дружество "Син Карс Индъстри" АД земя.
Финалният етап от производството - асемблирането, ще се извършва в базата в Германия заради ниските транспортни разходи на основните компоненти, произвеждани и закупувани от там, а имено батерии, електромотори, трансмисии и други компоненти.
Друга основна причина е, че продуктът е насочен основно за европейските пазари и големите мегаполиси, където в зелените градски центрове вече има сериозни рестрикции за дизелови и бензинови автомобили, неудовлетворяващи емисионните норми Евро 6. Следващата точка за сглобяване ще бъде в базата на фирмата в Ковънтри. Англия вече изпревари останалите европейски държави със забраните за продажба на нови автомобили различни от електрически след 2030 г.
Основно предимство на "Син Карс Индъстри" пред останалите компании в тази област ще е процесът на производство, а именно основаващо се на матричната гъвкава поточна линия ЦММ /matrix manufacturing/ - изключително ефективен метод на работа, който се осъществява по следния начин: затворена поточна линия, разделена на отделни клетки, обособени с от два до четири робота, на която чрез бързото препрограмиране на роботизираната система се гарантира гъвкавостта и настройката на системата за различните модели за производство. При използването на този метод на производство, човешкият фактор е ограничен, като и възможността за грешка също е минимална. С ММ могат да бъдат произвеждани както отделни компоненти, така и сглобяването на цели автомобили. Друго предимство е възможността за стартиране с по- малък на брой матрични производствени клетки, поетапното им увеличаване в зависимост от нуждите на пазара и търсенето. Така максималният капацитет на цялата поточна линия ще може да стигне 20 000 бр. годишно.
В новосъздаденото дружество "Син Карс Индъстри" АД вече са прехвърлени всички активи свързани с производството на спортни, състезателни и електрически автомобили до момента, както и недвижима собственост, необходима за това. Дружеството ще емитира акции, които ще предложи за продажба на пазара през Българската Фондова Борса.
Финалното сглобяване на автомобилите лесно може да се трансферира в различни точки на света и вече се водят преговори в тази посока с американски и други инвеститори.