Стожерът на българския сценичен фолклор - държавният ансамбъл „Филип Кутев“, идва в Русе за концерт на 9 април в Голямата зала на Доходното здание. Повече от 80 изпълнители със стотици костюми ще участват в програмата. Турнето на националния ансамбъл по случай 70-годишнината от създаването му беше програмирано за миналата година, но пандемията го осуети. За последен път ДФА „Филип Кутев“ е гостувал в Русе през 2016 г.
 Преди 71 години основателят на състава - композиторът Филип Кутев, събира най-внушителните гласове, най-талантливите музиканти и виртуозни танцьори от всички фолклорни области на страната. „Това е явление, което възражда на сцена една древна култура в различните й разновидности - музика, танц, движение, костюми“, казва проф. Елена Кутева за мисията на формацията.
Програмата на концерта най-вероятно ще включва елементи от трите концертни спектакъла, с които националният ансамбъл стартира празненствата си в София. Сред тях са постановките „Началото“ и емблематичната „Тракийска сватба“. В концерта ще бъдат включени и поздравления от местен русенски професионален и любителски фолклорен състав.