В сърцето на Киев - на Майдана, който в последните дни е пуст, симфоничен оркестър изпълни националния химн и части от "Одата на радостта" на Бетовен в опит да повдигне духа на жителите на столицата и като израз на желанието за сближаване с Европа. Там беше и журналистът и продуцент от EBU Бруно Бекман, който - знаете - в последните шест дни предава специално за БНТ от първо лице за случващото се в Киев.

Вижте видеото, което Бруно ни изпрати днес.

"След като измина един ден, в който лъч надежда донесе отварянето на пет коридора за евакуация, днес станахме свидетели на концерт на Киевския симфоничен оркестър. Целта е да бъдат убедени страните да затворят за полети небето над Украйна като последна възможност да бъде избегнато разрушаването на този красив град, който е и родно място на Киевска Рус", Бруно Бекман за БНТ, Киев, Украйна.

В последните дни Киев е в очакване на настъплението на руските сили. В 6 часа тази сутрин прозвучаха сирени за въздушна тревога. Много жители на града го напуснаха, но други са решени да го защитават и се включват като доброволци на помощ на украинската армия. На много места в Киев са издигнати барикади и защитни съоръжения. Огромен руски военен конвой се придвижва към столицата от север, както показват кадри на руското Министерство на отбраната от днес.

Предполага се, че бойната техника ще бъде използвана за обсадата на столицата. В Киев са останали едва няколко телевизионни екипа и журналисти. Бруно Бекман, който е в Украйна от началато на руската военна операция, е един от тях. БНТ изказва своята благодарност към него!