Новата ядрена мощност, за която говори финансовият министър Асен Василев на 27 февруари, ще бъде в сега действащата АЕЦ „Козлодуй“. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Александър Николов, който е на изслушване в Комисията по енергетика.

Припомняме, че в интервюто за Nova Василев обяви, че се водят преговори с Гърция за изграждане на нова ядрена мощност в България, която да бъде ползвана от южната ни съседка по дългосрочен, 20-годишен договор. „Ще действаме изключително бързо, при условие че има купувач за тази електроенергия“, каза Василев. Той обаче не даде повече подробности.

Енергийният министър бе запитан конкретно къде се предполага да бъде сложена тази мощност, той няколко пъти опита да не отговори, обяснявайки на питащия депутата, че е „логично“ къде може да бъде.

Ако може да стане бързо, къде може да стане? Където има лиценз или не? Става въпрос за елементарна логика“, повтаряше няколко пъти Николов.

В крайна сметка каза:

За да стане бързо, е ясно къде може да стане – в „Козлодуй“.

По неговите думи проектът е в абсолютно начална фаза и въпреки заявката на вицепремиера Василев за „бързо“ построяване, според Александър Николов става въпрос за период от 6 до 8 години. Той уточни, че в момента е изключително трудно да се прогнозира каквото и да е заради войната в Украйна, водена от Русия.

Относно доставките на руски газ за България, министърът заяви, че има много и сериозни рискове, но засега те не са реализирани още.

Няма проблем текущо, плащанията от страна на „Булгаргаз“ са минали, няма неизпълнени договорни отношения, което значи, че ако „Газпром“ си спазва задълженията, количествата трябва да са спазени“, каза Николов.

Относно „Чирен“, според министъра сега не може да се нагнетява газ в него заради голямото потребление по време на зимния отоплителен сезон. Когато той приключи, отново ще започне нагнетяване на суровина.

„Ако падне налягането от „Газпром“, „Чирен“ ще се ползва за определен период от време за индустрията и топлофикациите. Ще се изследват всички потенциални партньори и доставчици – както на тръбна газ, така и на LNG“, каза Александър Николов.

Той също така каза, че рафинерията „Лукойл Нефтохим“ няма проблеми с доставките на петрол от Русия. „Получаваме ежедневно докладите, с обслужването на танкерите няма проблем. Имаше някои проблем със застраховките и плащанията, но са изчистени. Към момента „Лукойл“ не дава индикации за проблеми, представителят на държавата ни информира своевременно“, каза той.