Две инвестиционни предложения за нови химически производства, влезли във фокуса на общественото внимание в последните месеци, получиха зелена светлина от РИОСВ. В един ден - 28 февруари, русенската инспекция се произнесе за инстлациите на „ДД Логистика“ и „Труд“, като и в двата случая становището е, че не е необходимо да се извършва Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. 
Както „Утро“ писа, намерението на фирма „ДД Логистика“ на предприемача Красимир Даков е за изграждане на завод за производство на медицински ръкавици от латекс. Когато миналата година се разбра за планираната инвестиция, екоактивисти изразиха опасения, че това ще добави още един замърсител на русенския въздух. Притесненията относно инсталацията за нанасяне на повърхностни полимерни покрития върху стоманени/ламаринени рулони на „Труд“ пък бяха свързани с отделяния от производството шествалентен хром, който е признат за канцерогенен.
И по двете инвестиции предишното ръководство на РИОСВ, когато директор беше сегашният областен управител Анатоли Станев, поиска да се извърши ОВОС. И двете фирми обаче обжалваха това решение пред екоминисетрството и оттам върнаха преписките на русенската екоинспекция за ново разглеждане. Сега РИОСВ, която вече е ръководена от инж. Цонка Христова, взема противоположното решение - че не е необходим ОВОС. То е взето вече при доста повече налична информация.
За завода на Даков бяха поискани становища от три университета и БАН, които излязоха със заключения, че според тях производството няма да създава рискове за околната среда. Същият подход е използван и за инсталацията на „Труд“. Информацията е изпратена от РИОСВ на няколко университета за експертно мнение. Получени са такива от Югозападен университет „Неофит Рилски“ и от „ВиК-Русе“. РИОСВ е изискала от фирмата и допълнително математическо моделиране на разпространението на замърсителите в атмосферния въздух. В пречиствателната станция на предприятието е предвиден етап за очистване на отпадъчния шествалентен хром. И на базата на цялата тази информация екоинспекцията решава, че новото производство няма вероятност да окаже значително въздействие върху околната среда.
Ако никой не обжалва тези решения на РИОСВ в законния 14-дневен срок, строителството на инсталациите ще може да започне и новите химически производства в града ни ще станат факт.