Арабската лига ще се срещне в понеделник, за да обсъди инвазията на Русия в Украйна, съобщава агенция "Франс Прес". Срещата се организира по искане на Египет, а в нея ще вземат участие външните министри на държавите. 

След нахлуването на Русия в Украйна, Кайро призова за продължаване на диалога и търсенето на дипломатически решения.

Египет следи с дълбока тревога развитието на събитията в Украйна и потвърждава важността на продължаването на диалога и търсенето на дипломатически решения, както и условията, които ще ускорят политическото решение на кризата," се посочва в изявление на Министерството на външните работи.

Лигата е регионална международна правителствена организация. Учредена е през 1945 г. от седемте независими тогава държави - Египет, Сирия, Ливан, Йордания, Ирак, Саудитска Арабия и Йемен. Тя има за цел да укрепи връзките между страните-членки, да координират своите политики и да ги насочва към общо благо.

Към днешна дата в организацията членуват 22 страни-членки (Алжир, Бахрейн, Коморски острови, Джибути,Кувейт, Либия, Мавритания, Мароко, Оман, Катар, Сомалия, Судан, Тунис, Обединени арабски емирства), включително и Палестина, която лигата счита за независима държава. Еритрея се присъедини към Арабската лига като наблюдател през януари 2003 г.

Как държавите са обвързани със случващото се в Украйна?

Според официалните данни преди началото на войната в Украйна са пребивавали около 6000 египетски граждани, от които близо 3 хил. студенти. Малка част от тях вече са се върнали в Египет, а около 1000 се придвижват към румънската столица Букурещ.

Сирия, Алжир и Судан от своя страна са свързани с Русия чрез военни споразумения, благодарение на които получават оръжия.

Редица арабски страни са силно зависими от доставките на пшеница както от Украйна, така и от Русия и всеки недостиг на основното зърно може да предизвика вълнения. Ако тези доставки бъдат прекъснати, цената на хляба ще се увеличи и така „кризата в Украйна може да предизвика нови протести и нестабилност“ в региона, посочва базираният във Вашингтон Институт за Близкия изток.