Засега нямаме разпореждане за въвеждане на специфични мерки за сигурност във връзка с нападението на Русия над Украйна, бяха единодушни вчера  ръководствата на ОД на МВР, Граничния сектор и Митницата. При усложняване на военната обстановка и ако се стигне до конфликт извън границите на източната ни съседка и трите институции имат готовност да приложат специални мерки, за осигуряване на безопасността в страната.
Граничните служители на Дунав мост са в пълна готовност да посрещнат автобусите с българи, които се очакват да дойдат от Украйна, каза директорът на Регионалния граничен сектор комисар Димитър Чорбаджиев. Той обаче смята, че рейсовете ще влязат в България през Дуранкулак, тъй като този граничен пункт е най-близо до Южна и Източна Украйна и най-вече до Одеса, откъдето се очаква да тръгнат желаещите да се евакуират българи. Но ако военните действия се разгърнат и в Западна Украйна и оттам също започнат да се евакуират наши сънародници, най-прекият им път е през Дунав мост и тогава секторът ще съсредоточи всичките си служители на този граничен пункт, за да се улесни преминаването на автобусите.
Справка в петте болници в Русе и в Бяла показа, че те имат готовност за работа при необходимост и разширяване на военния конфликт.