Лют дебат се заформи между общинските съветници по повод продажбата на акциите на Община Русе в хотел „Сплендид“ АД, което бе и първата точка на Общинската сесия. Искрата запали председателят на групата на „БСП за България“ Иван Иванов, който защити общинското ръководство от обвиненията на съветниците от СДС, които на пресконференция заявиха, че Община Русе се е превърнала в агенция за недвижими имоти.
„През последните дни бяха изказани внушения, но е важно да се знаят фактите. През миналата година от общинска собственост чрез продажби са постъпили 722 хил. лева. През 2019 година, когато кмет не беше Пенчо Милков, продажбите са за 1,561 млн. лева“, каза Иванов. 
Отношение взе и председателят на групата на ВМРО Асен Даскалов, който е председател на Комисията за Общинска собственост. „За две години сме разгледали 226 преписки, 188 са положителните становища, които са разгледани от Общински съвет. Имаме и 30 отрицателни становища. Чрез търг с явно наддаване са проведени само 73 от 226 преписки, това прави 1/3. Не е вярно, че Общинският съвет действа като агенция за недвижими имоти“, каза Даскалов.
„189 млн. лв. щe e бюджeтът нa Oбщинa Pyce пpeз тaзи гoдинa, a cpeдcтвaтa зa acфaлтиpaнe щe ca в пъти пoвeчe“, кoмeнтиpa кметът Пенчо Милков, който заяви, че не се разпродават имоти масово, и укори използването на саркастичен тон и на обидни епитети от страна на десните общински съветници. 
„Традиция на БСП е да се оправдава, щом е изправена пред своето безсилие. Русенци са достатъчно интелигентни и способни сами да преценят защитен ли е техният интерес. Ние казваме фактите, хората си правят изводите“, защити се председателят на СДС Станимир Станчев. 
Масло в огъня наля и фактът, че кандидат да закупи общинските акции в „Сплендид“ е собственикът на другите 50% в хотела - „Изома Русе“. 
„Хотелът има нужда да бъде ремонтиран и да се реставрира сградата. Той трябва да има ежедневна заетост над 60%, за да излезе на приемлива печалба“, уточни зам.-кметът Златомира Стефанова. 
„Тази точка е доказателство за правотата на думите на СДС за вътрешно противоречие. „Сплендид“ АД се намира на центъра, отдава под наем голям магазин на мобилен оператор и разполага с ресторант. Твърди се, че той не е рентабилен, а кой кандидатства за закупуване на останалия дял - частникът. Това е явно доказателство, че хотелът има бъдеще и общината се лишава от един атрактивен имот. Неведнъж ни се обещава, че Русе очаква инвеститори, туристи и оживление на нашия град, нека в такъв случай да запазим този актив“, каза Елеонора Николова /СДС/.
„Хотелът има бъдеще, щом някой иска да го купи. Съгласен съм единствено с този извод. Само че повече от 25 години Община Русе не е получила и стотинка, а е плащала, за да продължава да губи хотелът“, възрази Александър Неделчев /БСП/.
„Първото ми желание беше да се изкупят дяловете и да се развие хотелът. На месец обаче Общината получава 2400 лева, а разходите са 40 000 лева. Нека не забравяме, че и другият собственик вече ни беше предложил да изкупим неговия дял, но тогава не чух разсъждения в такава насока. Нямаме ресурса да извършим този ремонт, при положение че получаваме 2000 лева месечни приходи. Общинската собственост не трябва да се разпродава, но този хотел ще затъне, ако продължи да бъде собственост на Община Русе“, категоричен беше кметът Милков.
С 39 гласа „за“, 2 „против“ и 2 „въздържали се“ все пак беше взето решение акциите, които представляват 50% от капитала на хотела, да бъдат предложени на публичен търг. Общината притежава 101 000 акции на стойност 1 893 000 лева, като една акция се оценява на 9,29 лева. Началната тръжна цена ще бъде 947 хил. лева.
„Смея да твърдя, че цената от 9,29 лева на акция няма друга такава за хотел в Русе. На големите вериги се оценяват на 1-2 лева. Успяваме към 31 декември, без дългове, да се справим. Отчитаме минимална печалба от 13 хил. лева, но това стана с помощни програми, включване на инвестиционни имоти. Предстоят тежки времена, ще започнат фалити, това е моята прогноза“, заяви пред съветниците Петър Велинов, изпълнителен директор на „Изома Русе“.