По случай 130 години от написването на текста на българския всеучилищен химн „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски, когато е бил учител по френски език в Русе, ще бъде изграден паметен знак в негова чест. Това решиха единодушно с аплодисменти общинските съветници вчера. 
В момента единственият белег, увековечаващ приноса на Михайловски е мраморна паметна плоча, монтирана на четириетажна жилищна кооперация, издигната на мястото на някогашната къща, в която той е живеел със съпругата си Райна Георгиева Петрович. Паметният знак ще бъде поставен успоредно на североизточната фасада на жилищната кооперация.
Проектът е изготвен и дарен от арх. Венцислав Илиев. „Присъствието на такава личност като Стоян Михайловски в нашия град е чест. И с участието на друга голяма личност композитора Любомир Пипков този текст да се превърне в химн, който всички българи пеят, това в действителност трябва да бъде отбелязано подобаващо“, каза арх. Илиев пред общинските съветници.
„Благодаря на гражданите, които инициираха тази дейност. Нека си пожелаем да получим бързо съгласуване от Института за национално културно наследство. При всички положения си поставяме за цел тази година да го построим. Русе трябва да се гордее с това. Общината ще осигури финансиране, но ще има и дарителска кампания“, каза кметът Пенчо Милков.