Колекция от русенски мартеници и най-ранните фотоси на Русе и Русенския край могат да видят посетителите на музея „Теохари Антонеску“ в Гюргево до края на март. Вчерашното откриване се превърна в международно събитие с участието на русенския областен управител Анатоли Станев и румънския му колега Думитру Беану.
Първата изложба показва български и румънски мартеници от Гюргево и Русе. От многохилядната колекция на Русенския музей са избрани експонати, изработени през 90-те години на миналия век от Йова Савова, член на Задругата на майсторите на народни и художествени занаяти в Русе.
В изложбата „Русенският край през Освободителната война в снимките на щабс-капитан М. П. Ревенски“ са подбрани и едни от първите фотоси на Русе и региона. Руският фотограф е един от първите документалисти на войната от 1877 - 1878 г. Направените от него снимки след войната са включени в представителен албум с изключителна историческа и културна стойност. Събитието привлече представители на местните власти, етнолози, историци, архивисти. Изложбите се реализират със съдействието на „Еврорегион Данубиус“ в лицето на Лили Ганчева.