Стотици възрастни и деца поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски в Русе на 19 февруари в първата публична церемония, организирана съвместно от общината и областната управа. Организаторите спазиха класически протокол с изпълнения на общинския духов оркестър, почетен караул, религиозен ритуал, речи на управниците и детски стихове и песни. Пространството около паметника едва събра дошлите да засвидетелстват почит към Апостола. Дипломати, депутати, местната власт и политици дойдоха, заедно с представители на различни институции и инициатори за издигането на паметника.
Ден преди това, на 18 февруари, паметта на Левски бе почетена и с традиционното факелно шествие, организирано от ВМРО-Русе. Участниците дефилираха от Паметника на Свободата по ул. „Александровска“ до Парка на възрожденците.
Русенски ученици се включиха в национална инициатива за отбелязване на годишнината от гибелта на Апостола. Дванадесетокласници от клуб „Съхрани българското“ в училище „Възраждане“ с ръководител Марияна Цвяткова рецитираха едновременно стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев. Направиха го и второкласниците от СУ „Йордан Йовков“. По инициатива на преподавателката Татяна Стоилова ученици получиха награди за краснопис и участваха в тържествен час на класа.
В онлайн рецитал, посветен на Васил Левски, участваха и 70 деца от всички населени места в община Ценово.